ARHIVA VESTI
     
 
Konfederacija slobodnih sindikata (KSS) mobiliše svoje članstvo i poziva radnike u odbranu Zakona o radu. Prećutni dogovor članica Socijalekonomskog saveta da antiradnički Zakon prođe. KSS dobija podršku srpskih sindikata. Industrijski sindikat Srbije iskazuje podršku i solidarnost sa KSS. Protesti i štrajkovi, odgovor na samovlašće.

KONFEDERACIJA SLOBODNIH SINDIKATA POZIVA NA BORBU




23.06.2014.

Sindikati, članice KSS su spremne da uz podršku drugih srpskih sindikata otpočnu akcije koje bi sprečile donošenje antiradničkog-robovlasničkog Zakona o radu.

Jasno je da je rodonačelnik novog Zakona o radu, premijer–reformator Aleksadar Vučić postigao dogovor sa sindikatima članicama Socijal- ekonomskog saveta (SSSS, Nezavisnost), ali je neophodno da se u javnosti i radništvu stvori slika suprodstavljanja koja će biti premošćena usvajanjem Zakona o radu po hitnoj proceduri.

Ovo je rečeno na Konferenciji za štampu koju je organizovala KSS u nameri da pozove radnike Srnbije i druge srpske sindikate da solidarno i objedinjeno sprovedu akcije, kako bi se omogućilo da Zakon o radu prođe javnu raspravu a sindikati iznesu stavove i argumente protiv pojedinih članova Zakona koji radnike u budućnosti stavljaju u robovski položaj.

Srpski sindikati objedinjeni oko „Srpskog sindikalnog fronta“ su krajem 2013. godine uspeli da Zakon o radu zaustave. Predsednik KSSD, Ivica Cvetanović, je ukazao na negativnu kampanju koja se vodi u javnosti ka javnom sektoru na koji se vrši veliki pritisak a radnici se predstavljaju kao neradnici.



„Činjenica je da svaki treći zaposleni u Srbiji radi u javnom sektoru, što znači da veliki broj porodica preživljava zahvaljujući tom primanju. Preostala srpska industrija i kapaciteti su skoro sa 50% okrenuti ka poslovima i uslugama u javnom sektoru. Privatizacija javnog sektora je propast za srpsku industriju.“ rekao je predsednik ISS Dragan Matić u toku konferencije.

Dani ispred nas potrdiće postojanje pete sindikalne kolone a odgovor na to moraju biti protesti i štrajkovi.

ISS izražava spremnost i i solidarnost sa svim budućim akcijama koje KSS bude osmislio i sprovodio.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"