ARHIVA VESTI
     
 
Preko 200 sindikalnih lidera IndustriAll –a u Beču na Konferenciji „Pregovarajmo našu budućnost“. Nezaposlenost mladih, fluktuacija radne snage, nesigurni poslovi, kolektivno pregovaranje i sindikalna vizija Evrope, ključne teme Konferencije.

PREGOVARAJMO NAŠU BUDUĆNOST




Beč, 12.06.2014.
Preko 200 sindikalnih lidera IndustriAll –a u Beču na Konferenciji „Pregovarajmo našu budućnost“. Okupljeni sindikalci su analizirali uticaj ekonomske krize i aktuelnih evropskih politika na radnike Evrope i sistem kolektivnog pregovaranja širom Evrope u proteklom periodu.
Prisutni su naznačili činjenicu da su kolektivni ugovori, njihovo postojanje, sprovođenje i postojanje jedan od stubova industrijskih odnosa u Evropi i na taj način značajna vrednost i deo Evropske socijalne unije.
Jedna od ključnih poruka Industriall Evrope uputio je zamenik generalnog sekretara Bart Samin, koji je poručio „Ekonomska kriza je teško pogodila radnike i zaposlene u evropskoj industriji ali se održao stabilan sistem pregovaranja kolektivnih ugovora i obezbeđen mehanizam koji omogućava da radnici preko svojih sindikalnih predstavnika na efikasan način zaštite radna mesta i održiv industrijski razvoj Evrope.“
U nastavku Samin se osvrnuo na ponašanje Centralne evropske banke i Međunarodnog monetarnog fonda koji je promovisao razarajuću politiku štednje u zemljama već pogođenim krizom. MMF je umesto da se fokusira na kvalitet radnih mesta i pristojne plate za povećanje unutrašnje potražnje primorao i ohrabrio pojedine države u silaznom takmičenju što je dovelo do nesigurnosti posla i siromaštva.
„Evropski sindikalni pokret odbacuje asocijalne politike Evropske trojke i Evropske komisije i poziva radnike i sindikate na nove društvene ofanzive u Evropi.“ poručio je Samin.
Ispred domaćina ove Konferencije, Austrijskog sindikata PRO –GE , najvećeg radničkog sindikata u Austriji koji okuplja 230 000 radnika učesnicima se obratio Manfred Anderle, savezni izvršni sekretar PRO- GE-a i višegodišnji prijatelj Industrijskog sindikata Srbije, koji je poručio – „Naš cilj je inkluzivna Evropska unija sa dobrim uslovima rada za sve, mlade, stare, muškarce, žene, građane EU i onih koji to nisu (radnici migranti). Evropi treba više solidarnosti i više pravde i naš posao kao sindikata je da organizujemo tu solidarnost. Sa preko sto godina iskustva u ovom poslu ne sumnjam da ćemo stvariti ovaj cilj.“
U toku Konferencije usvojena je Rezolucija „Obezbeđivanje budućnosti Evrope- Hajde da organizujemo solidarnost sada.“.
Konferencija je rezultirala snažnim porukama, jedinstvenom politikom i sindikalnim zahtevima koji će nacionalni sindikati i Industrijski sindikat Srbije, kao članica industriAll-a sprovoditi na nacionalnom planu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"