ARHIVA VESTI
     
 
Javna preduzeća kao „Svete krave“ srpske privrede, lošim upravljanjem prete gašenjem mnogim srpskim preduzećima. MIN Lokomotiva pod udarom nebriga Železnica Srbije. Industrijski sindikat Srbije zahteva da država bude garant poslova preduzeća u restrukturiranju. Dopis Aleksandru Vučiću, predsedniku Vlade, Zorani Mihajlović, ministarki građevine, saobraćaja i infrastrukture, Dušanu Vujoviću, ministru privrede i Aleksandru Antić, ministru rudarstva i energetike.

MIN LOKOMOTIVA POD UDAROM ŽELEZNICA SRBIJE




Niš, 12.06.2014.
Značajan broj srpskih preduzeća obuhvaćenih procesom restrukturiranja, pored „bitke“ na tržištu, biju bitku i sa pojedinim javnim preduzećima koji generišu najveće dugove stvorene neefikasnim upravljanjem i poslovanjem.
To je slučaj sa Srpskim železnicama koje u poslovanju ne uvažavaju obaveze, a što je slučaj i sa ugovorenim poslovima sa MIN Lokomotiva. MIN Lokomotiva od raskida privatizacije redovno isplaćuje svoje obaveze, zarade, poreze, doprinose, troškove poslovanja (električna energija, komunalne obaveze, takse,..).
Ovakvo poslovanje može biti ugroženo neodgovornim odnosom Železnica Srbije koje se prvo ucenjivački ponašaju prilikom ugovaranja poslova, a onda neispunjavanjem obaveza proisteklih iz ugovora, što MIN Lokomotivu dovodi u teško stanje.
MIN Lokomotiva je izvršila popravku 10 električnih lokomotiva za Železnicu Srbije, isporučeno je 8 dok preostale dve lokomotive stoje nedovršene jer Železnice Srbije ne izmiruju svoje finansijske obaveze proistekle iz ugovora.
IZ ovih razloga radnici MIN Lokomotive ne rade. Zahtev MIN Lokomotive prema Železnicama Srbije je rezultirao nedobijanjem poslova u 2014. godini iako je MIN Lokomotiva jedini remonter lokomotiva u Srbiji.
S druge strane MIN Lokomotiva i druga preduzeća u restrukturiranju imaju teškoće kada učestvuju na tenderima jer kao preduzeće u restrukturiranju ne mogu dobiti potrebne garancije (ponudbene, za avansno plaćanje i dobro izvršenje posla) što uzrokuje da se poslovi koje MIN Lokomotiva može uraditi po najpovoljnijim uslovima, izgube.
Iza ovakvih ugovora i poslova mora stati država Srbije jer je ona na indirektan način većinski vlasnik ili poverilac u većini preduzeća u restrukturiranju pa i u MIN Lokomotiva.
„Ako bi se obezbedile garancije, MIN Lokomotiva može dobiti poslove u Makedoniji vredne 5 miliona evra i poslove u TENT-u Obrenovac.“ Izjavila je Vesna mitić, predsednica Industrijskog sindikata Srbije MIN Lokomotiva.
MIN Lokomotiva i druga preduzeća u restrukturiranju mogu značajnije da uposle svoje kapacitete ali je neophodno da se institucije države, ministrastva, Fond za razvoj, Tranzicioni fond i druge institucije značajnije uključe i omoguće da se industrijski kapaciteti i radnici zaposle.
Dopis slične sadržine kao što je ovaj tekst upućen je od MIN Lokomotive ka Aleksandru Vučiću, predsedniku Vlade, Zorani Mihajlović, ministarki građevine, saobraćaja i infrastrukture, Dušanu Vujoviću, ministru privrede i Aleksandru Antiću, ministru rudarstva i energetike.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"