ARHIVA VESTI
     
 
IV KONFERENCIJA SINDIKATA JUGOISTOČNE EVROPE U SARAJEVU

PRIJATELJI NA OKUPU




Sarajevo, 3.07.2007.
U organizaciji našeg tradicionalnog partenera "CC.OO" i "Pau i Solidaritat" iz Španije, 28. i 29.06.2007.godine u Sarajevu je održana IV Konferencija sindikata Jugoistočne Evrope, na kojoj su učestvovali sindikati metalaca: "SIER", Makedonija; "SPM"K, Kosovo; "SMH", Hrvatska, GSM "Nezavisnost", Srbija; "SKEI", Slovenija; "SMIR", Republika Srpska i "SM BIH", Bosna i Hercegovina.

Sve učesnike Konferencije obradovalo je prisustvo kolega iz Katalonije, sa kojima smo imali priliku da razgovaramo i da im se lično zahvalimo za pomoć i podršku koju su pružili sindikatima metalaca u Jugoistočnoj Evropi. Svi oni zajedno i organizacije koje oni predstavljaju su postali kohezioni element, koji sindikate metalaca Jugoistočne Evrope povezuju i zbližavaju i omogućuju da realizujemo određene projekte, kao i da razmenjujemo iskustva koja donosimo iz država u kojima sindikati deluju.

Konferenciji su u uvodnom delu prisustvovali i predstavnici izvršne vlasti Kantona Sarajevo kao i predstavnici SSS BIH, koji su pozdravili Konferenciju. Tokom dva dana rada Konferencije, sindikati metalaca Jugoistočne Evrope raspravljali su o položaju žena, zaštiti i bezbednosti zdravlja na radu, te socijalnom dijalogu i zaštiti radničkih prava. Posebno je bila zanimljiva rasprava na temu zaštite na radu, koja je bila opterećena skorašnjom pogibijom trojice radnika u železari "Mital Steel" Zenica.Jednodušan zaključak svih učensika konferencije je da zaštita i bezbednost na radu predstavlja neodvojivi deo procesa proizvodnje i da bez adekvatne zaštite radnika nema ni proizvodnog procesa.

U radu IV Konferencije ispred GSM "Nezavisnost" učestvovali su Negoslav Jovanović, podpredsednik; Aleksandar Todić, sekretar, Branimir Tomašević,podpredsednik i predsednik Odbora za zaštitu i bezbednost zdravlja na radu, Kosovka Gavrilović, predsednica Sekcije žena, Miodrag Gvozdenović, član Predsedništva region Beograd i Nela Marković, član Odbora za bezbednost i zdravlje na radu.

Diskusije i stavovi GSM "Nezavisnost" doprineli su da učesnici Konferencije, sumirajući dvodnevni rad, jednoglasno usvoje Deklaraciju o položaju žena, zaštiti i bezbednosti zdravlja na radu i socijalnom dijalogu i zaštiti radničkih prava. Usvajanjem Deklaracije završen je rad IV Konferencije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"