Industrijski sindikat Srbije IMT-a ( ISS IMT) primljen u Ministarstvo privrede. Državni sekretar Dragan Stevanović upoznat sa problemima radnika IMT-a. Sindikat zahteva da IMT bude u grupaciji preduzeća od nacionalnog značaja. IMT će imati novu šansu, šta raditi sa postojećim rukovodstvom?

DRŽAVA IMA SLUHA ZA IMT

Beograd, 29.05.2014.
Samo dan nakon štrajka upozorenja koji je u IMT –u sproveo ISS IMT, u Ministarstvu privrede je primljeno rukovodstvo ISS IMT, predsednik Petar Grbić i sekretar Zoran Barjaktarević a sastanku je prisustvovao i predesednik ISS Dragan Matić.
Petar Grbić je novopostavljenom državnom sekretaru kao i prethodnim državnim sekretarima, ministrima i predstavnicima Vlade izneo Plan i program rada IMT-a, naglasivši da je IMT bio i mora ostati, preduzeće od nacionalnog značaja.
„Ako zaposlimo 800 radnika IMT indirektno upošljavamo 15-20 000 radnika iz preduzeća kooperanata.“ rekao je Grbić.
Pokazalo se da je državni sekretar u punoj informaciji o stanju, potrebama i mogućnostima IMT-a. Rečeno je da IMT i druga velika preduzeća u restrukturiranju mogu računati na podršku Vlade Republike Srbije ali to ne znači da će se raditi kao do sada bez rezultata i odgovrnosti. Vlada Republike Srbije intenzivno radi na donošenju zakona kao preduslovu da se aktivnosti vezane za industrijalizaciju Srbije mogu realizovati.
Industrija Srbije mora biti nosilac privrednog i ekonomskog razvoja a srpska preduzeća treba u visokom procentu da budu zastupljena u obnovi zemlje, područja i privrednih subjekata koji su bili pod udarom poplava.
Dobra informacija dolazi iz IMT-a gde se nakon Štrajka upozorenja najavljuje isplata 10 000 dinara linearnmo svim radnicima, završetak proizvodnje 50 traktora i početak aktivnosti na izradi novih 50 traktora što će rezultirati nastavkom započetih isplata zarada. Svima je jasno da ovih para ne bi bilo da nije bilo štrajka. Štrajkački odbor ISS IMT-a će razmotriti novonastalu situaciju i o tome obavestiti radnike i rukovodstvo IMT-a.