ARHIVA VESTI
     
 
Objedinjeni i solidarni u nesreći koja nas je zadesila stvorili smo osnov za Obnovu Srbije. Sopstvenim resursima i snagama upošljavajući domaću industriju možemo promeniti Srbiju i nas same. Procena šteta i do milijardu evra. Industrijski sindikat Srbije poziva Vladu Republike Srbije da se okrene domaćoj privredi i radnicima i stvori preduslove za privredni rast.

OBNOVA SOPSTVENIM SNAGAMA




Beograd, 26.05.2014.

Da je nevolja dobar katalizator stvaranja nacionalne solidarnosti i odgovornosti potvrđuju sve akcije koje su državni organi i građani sproveli u toku katastrofalnih poplava koje su opustošile više od 1/3 teritorije Srbije.


  


Skoro 1,600 000 stanovnika, što je 20% od ukupne populacije je direktno ili indirektno pod udarom katastrofalnih poplava. Trideset i šest gradova trpi posledice poplava a Obrenovac, Paraćin, Krupanj, Smedrevska Palanka, Čačak, Smederevo, Svilajnac, Bajina Bašta, Kosjerić i Kraljevo su gradovi koji su najviše postradali. U ovom trenutku u Srbiji imamo 32 000 lica sa poplavljenih područja koja su smeštena u 140 prihvatnih centara.


  


Preko 2300 objekata je potpuno porušeno a skoro 1800 objekata je delimično srušeno. Ogromnu štetu pretrpela je putna infrastruktura gde je preko 80 mostova srušeno na kategorizovanim i nekategorizovanim putevima a preko 200 mostova je srušeno na lokalnim putevima. Ogromne štete su nanete elektroenegetskom sistemu, prenosnoj mreži, rudarskim kopovima i trafostanicama. Trenutno preliminarni rezultati procene štete idu i do milijardu evra. Sve ovo smo u deceniji iza nas stvarali kao država i pojedinci.


  


Građani Srbije su pokazali ogromnu solidarnost i humanost, svi su dali svoj maksimum. Sada nam valja zemlju obnoviti, pomoći stradalima, izvršiti njihovo zbrinjavanje a to će biti dug i težak proces. Taj proces olakšava najavljena i već pristigla pomoć iz celog sveta. Svi su nam se našli u nevolji, provereni prijatelji i oni koji na trenutak to nisu bili. Ma koliko ta podrška i pomoć bili izdašni to neće biti dovoljno ako mi, građani i radnici Srbije ne zasučemo rukave i ne prionemo na posao. Posla ima i više nego što bismo sami mogli uraditi. Poučeni iskustvom obnove zemlje posle bombardovanja od strane NATO pakta, znamo da smo tadašnju obnovu morali sprovesti sopstevnim sredstvima. Sada je prava prilika da to ponovimo. Sada nemamo međunarodnu blokadu, sankcije, deo smo važnih evropskih procesa i imamo Rusiju, proverenog prijatelja uz sebe. Ovo je trenutak kada nas niko ne sme ucenjivati podrškom i novcem koji šalju kao pomoć. Naša preduzeća, naši radnici su ti koji obnovu Srbije mogu sprovesti. Građevinari, metalci, energetičari, putari, poljoprivrednici i svi drugi spremno čekaju znak za početak Obnove. Industrijski sindikat Srbije poziva Vladu Republike Srbije da se Obnova Srbije sprovede angažovanjem domaće privrede i industrije, da se radnici Srbije uposle jer svaki drugi način Srbiji ne donosi ništa dobro.


    


  

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"