Premijeru Aleksandru Vučiću, ministru finansija i direktoru Poreske uprave upućen Dopis radnika Termoelektra, članova Samostalnog sindikata metalaca Srbije i Industrijskog sindikata Srbije. Država da stane iza Termoelektra i Ekspozea premijera. Radnici i drugi poverioci predlažu Plan reorganizacije Termoelektra u stečaju.

JAK TERMOELEKTRO, JAKA INDUSTRIJA, JAKA SRBIJA

Beograd, 14.05.2014. Svi oni koji su danas bili na Konferenciji za štampu koja je organizovana u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije a povodom aktivnosti radnika Termoelektra, Samostalnog sindikata metalaca Srbije i Industrijskog sindikata Srbije mogli su na transparentan i dokumentovan način da stvore sliku o dimenzijama pljačke koja je sprovođena u preduzeću Termoelektro.

U sličnoj situaciji biće i druga srpska preduzeća čiji su vlasnici pokrenuli stečajne procedure u prehodnom periodu želeći da izbegnu nov zakonski okvir koji predviđa nov Zakon o stečaju.

Termoelektro kao stub energetskog sistema Srbije i njegov opstanak je od strateške važnosti a njegovo očuvanje od bankrotstva može se izbeći formiranjem Odbora poverioca od strane radnika i uključenjem Poreske uprave koja za sebe vezuje preko 30% prijavljenog duga Termoelektra u stečaju. Ova činjenica je rezultirala pismom (klik) radnika Termoelektra, članova Samostalnog sindikata metalaca Srbije i Industrijskog sindikata Srbije, premijeru Aleksandru Vučiću, ministru finansija i direktoru Poreske uprave, gde se od Poreske uprave zahteva da se sa svojim predstavnikom pojavi na poverilačkom ročištu koje je zakazano za 16.05.2014.

Termoelektro i njegovo spašavanje su prvi veliki ispit za Vladu republike Srbije i premijera Aleksandra Vučića jer ko ne zna ili neće da spasi poslovni sistem Termoelektra i očuva 500 radnih mesta, ne može dobiti poverenje da rešava mnogo ozbiljnije stvari koje su najavljene u Ekspozeu premijera Vučića.