Yumco Imperija uputila ultimatum Aleksandru Vučiću. Novo poslovno rukovodstvo nije po meri štrajkača. Industrijski sindikat Srbije zahteva sistemsko rešenje za Yumco.

YUMCOV ULTIMATUM VUČIĆU

Vranje, 12.05.2014.
Krajem prošlog veka na ulazu u grad Vranje stajao je transparent „YUMCO IMPERIJA“. Ovaj transparent je bio na ponos radnika Yumca (bilo ih je 12000) građana Vranja i svih nas koji smo na svojoj odeći nosili brend .
Posle 20 godina agonije (privatizacije, restruktruriranja, štrajkova, smena,..)Yumco na sve liči ali ne na Imperiju. O onome što je od Yumca ostalo govori dopis koji su sindikati Yumca koji vode petomesečni štrajk poslali pismo premijeru Vučiću u formi ultimatuma sa rokom od dva dana da ih primi ili će uslediti blokada puta Niš -Skoplje.
Ovo je poznat scenario ali on je važio i bio moguć samo u izbornoj kampanji kada se može obećavati i lagati bez posledica. Kampanja je završena, vlast je uspostavljena, dobili smo novog ministra policije, privrede, preduzeća u restrukturiranju su dobila novu šansu.
Sve ove okolnosi kao i promena direktora Yumca nisu Štrajkačkom odboru i sindikatima bili dovoljni da prihvate novu realnost, nove odnose i shodno tome promene svoju strategiju štrajkovanja.
Direktor Yumca, Branislav Popović izjavljuje da želi da razdvoji rad od nerada i da oni koji rade mogu očekivati i neka primanja, ostali koji ovo ne prihvataju rešenje traže od premijera Vučića.
Ova događanja, kao i ethodna potvrđuju da je Yumco skoro dve decenije politički poligon na kome se „puca iz svih vrsta oružja“ bez okakve odgovornosti a da je krajnji rezultat tog šenlučenja potpuni poslovni raspad nekadašnje Yumco Imperije i očajnog socijalnog položaja radnika Yumca.
Industrijski sindikat Srbije ne učestvuje u štrajku i od samog početka ukazuje da je rešenje za Yumco sistemske prirode i da Yumco mora biti najznačajnije srpsko tekstilno preduzeće od velikog značaja za buduću Industrijalizaciju Srbije. Sve drugo predstavlja praznu priču i nepotrebno junačenje pojedinaca.