ARHIVA VESTI
     
 
U Beogradu održana Regionalna konferencija „Osnaživanje sindikata u vreme krize – Izazovi u Jugoistočnoj Evropi“ uz podršku Fridrih Ebert fondacije –Kancelarije za radne odnose i socijalni dijalog u Jugoistočnoj Evropi. Preko 100 učesnika iz 9 zemalja i 50 sindikata. Učesnici Konferencije: Penny Clarke, predsednica EPSU- EU politika, Ulrich Eckelmann, generalni sekretar Industriall-EU, Harald Wiedenhofer, generalni sekretar EFFAT Ambet Yuson, generalni sekretar BWI. Industrijski sindikat Srbije i Ujedinjeni sindikati Srbije učesnici konferencije.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA
JAČANJE SINDIKATA U VREME KRIZE U JUGOISTOČNOJ EVROPI




Beograd, 8-9.05.2014.

Dvodnevna međunarodna Konferencija „Osnaživanje sindikata u vreme krize – Izazovi u Jugoistočnoj Evropi“ koja je održana u Beogradu uz podršku Fridrih Ebert fondacije- Kancelarije za radne odnose i socijalni dijalog u Jugoistočnoj Evropi, okupila je preko 100 učesnika iz 9 zemalja i i 50 sindikata.



Učesnici Konferencije imali su priliku da čuju izlaganja visokih međunarodnih sindikalnih predstavnika, Penny Clarke, predsednica EPSU- EU politika, Ulrich Eckelmann, generalni sekretar Industriall-EU, Harald Wiedenhofer, generalni sekretar EFFAT Ambet Yuson, generalni sekretar BWI, koji su kroz svoja izlaganja i teme aktuelizovali postojeća stanja na evropskom i svetskom nivou, nudeći rešenja koja bi primenom na nacionalnim nivoima mogla da poboljšaju trenutno loše pozicije sindikata i radnika.



O stanju socijalnog dijaloga, radničkim pravima i zakonodavstvu -

Kao vrsni poznavalac na prostorima jugoistočne Evrope, govorio je Roland Feicht (FES) ukazujući na povezanost gubljenja prava u državama sa prostora Jugoistočne Evrope i što mora dovesti do uznapređenja međusindikalne saradnje sindikata.


  


  


Tokom dvodnevnog rada učesnici Konferencije su na nivou radnih grupa razmatrali različite teme:

   1. Uticaj sindikata na zakonodavstvo

   2. Sindikat kao socijalni pokret

   3. Zajedničko polje delovanja sindikata i civilnog sektora i njihov uticaj na razvoj demokratskog društva

   4. Može li sindikat biti partner političkoj eliti?

   5. Važi li evropski socijalni model u jugoistočnoj Evropi (prednosti i opasnosti)

   6. Kako zamišljate ukrupnjavanje sindikata?

   7. Postoji li otpor u sindikatu kod podmlađivanja sindikata (percepcija i imidž sindikata)?


  


Rezultati radnih grupa su prezentovani, usvojeni su zaključci i smernice kojim će se sindikati rukovoditi u budućem radu.


  


U radu ove izuzetno uspešne i posećene Konferencije učestvovali su i predstavnici Ujedinjenih sindikata Srbije, Ana Kojić i Lada Mitić Janković i predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić.


  


 U toku izlaganja Ambet Yusona, generalnog sekretara BWI, učesnici Konferencije su  podigli crveni karton FIFI koja u organizovanju velikih takmičenja ne utiče na poštovanje prava radnika koji rade na objektima gde će se ta takmičenja odvijati.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"