Potpredsednik Skupštine Republike Srbije dr Vladimir Marinković - narodni poslanik SDPS diskutovao sa predstavnicima srpskih sindikata. U okvoru programa Sindikalne akademije Visoke strukovne škole za preduzetništvo. Zadatak SDPS u desničarskoj Vladi je da ideje socijaldemokratije ugradi u politiku Vlade Republike Srbije.

POTPREDSEDNIK SKUPŠTINE SRBIJE RAZGOVARAO SA SINDIKATIMA

Beograd, 07.05.2014.

U okviru aktivnosti Sindikalne akademije Visoke strukovne škole za preduzetništvo, predstavnici srpskih sindikata su imali priliku da diskutuju i iznesu svoje stavove potpredsedniku Skupštine Republike Srbije dr Vladimiru Marinkoviću, koji je u dvočasovnoj diskusuji izneo stavove SDPS o važnim pitanjima i problemima sa kojima se srpsko društvo i Vlada Republike Srbije susreću.

Doktor Marinković je izneo zakonodavne aktivnosti i zakonodavne tehnike koje Skupština Republike Srbije koristi i sprovodi.

„Srbiji je potreban društveni konsenzus kao preduslov za sprovođenje neophodnih ali teških reformi koje Vlada Republike Srbije najavljuje. Naš cilj mora biti EU, njeno zakonodavstvo, socijalni model i druga postignuća koja važe u zemljama članicama EU. Politika SDPS i Vlade republike Srbije ide u tom pravcu“ - istakao je dr Marinković.

Diskutovalo se i na temu reforme penzionog sistema, promenama u načinu upravljanja javnog sektora. Značajan deo vremena je bio posvećen Zakonu o radu a predsednik Idustrijskog sindikata Srbije se založio za što skorije održavanje Skupštinskog odbora za industriju i privredu te da se problem nepostojanja produktivnog socijalnog dijaloga stavi kao prioritet u budućem radu Vlade.

Socijalni dijalog je preduslov postizanja društvenog dogovora i u tom dogovoru učešće moraju uzeti i sindikati i poslodavci koji ne učestvuju u radu Socijalno ekonomskog saveta. Prisutni sindikati su uvereni da će potpredsednik Skupštine dr Vladimir Marinković deo zaključaka i stavova sindikata pretočiti u teme koje će Skupština Republike Srbije razmatrati.