U organizaciji Industrijskog sindikata Srbije i Samostalnog sindikata metalaca „Prvog partizana Užice“(PPU), održan referendum. Radnici zabrinuti za budućnost fabrike. Dobrosava Andrića direktora PPU podržava 95% radnika. Sindikati i radnici uputili dopis premijeru Aleksandru Vučiću.

KO MUTI VODU U PRVOM PARTIZANU?

Užice, 29.04.2014

Srbija teško može da se seti referenduma radnika u preduzeću, a još teže je setiti se situacije u kojoj radnici, tačnije njih 95% od izašlih na referendum u „Prvom partizanu“ Užice daje podršku Dobrosavu Andriću direktoru koji 15 godina uspešno vodi preduzeće.

PPU je jedan od najuspešnjih srpskih preduzeća koje 97% svoje proizvodnje plasira na tržište zapadne Evrope i Amerike.

Industrijski sindikat Srbije i Samostalni sindikat metalaca „Prvog partizana“ Užice su zabrinuti za budućnost preduzeća koje je u prethodnih 5 godina povećalo proizvodnju za 100 % . Redovnost zarada, poboljšani uslovi rada, potpisan Kolektivni ugovor, samostalno investiranje u opremu i hale od 29 miliona evra ukazuje da su rad i rukovođenje u „Prvom partizanu“ dali odličan rezultat.

Sam referendum je organizovan nakon iznenada otkazane sednice Nadzornog odbora koja je bez ikakvog obrazloženja odložena. Jedina tačka dnevnog reda trebala je da bude izbor generalnog direktora.

Sindikati su uputili dopis Aleksandru Vučiću, premijeru Srbije, ukazujući da je politika počela da muti vodu u „Prvom partizanu“ i da mogući konkurenti za direktorsku poziciju ne raspolažu znanjem, iskustvom i veštinama neophodnim da se vodi jedan složen poslovni sistem kao što je Prvi partizan Užice.

„Zakulisnim političkim radnjama pojedinih partijskih funkcionera priprema se teren za partijske kadrove i mi radnici i sindikati „Prvog partizana“ to nećemo dozvoliti. Zabrinuti za dalju egzistenciju radnika kao i njihovih porodica glasno kažemo da nas ne interesuje politika već dobrobit preduzeća i radnika koji su zaposleni u Prvom partizanu!“ kaže se u pismu radnika i reprezentativnih sindikata Prvog partizana Užice upućenog Aleksandru Vućiću.

„Od Prvog partizana zavisi desetine hiljada građana Užica i regiona kao i mnogobrojni kooperanti.“ istakao je Zoran Tomanović predsednik Industrijskog sindikata „Prvog partizana“ na konferenciji za novinare koja je održana u fabrici.

Telegram podrške (klik) sindikatima i radnicima „Prvog partizana“ Užice uputio je i predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić.