U POSETI RUMUNSKOM SINDIKATU F.N.S. «SOLIDARITATEA METAL»

IZVRSTAN DOMAĆIN

Beograd, 29.06.2007.
Poseta bratskom rumunskom sindikatu “Solidaritatea Metal» je nastavak uspešne saradnje koju su Granski sindikat metalaca «Nezavisnost» i «Solidaritatea Metal» razvili u proteklom periodu. Cilj posete prvenstveno je bio da se predstavnici sindikata iz pojedinih preduzeća iz Srbije upoznaju i ostvare direktan kontakt sa kolegama i sindikatima, koji su po pitanju proizvodnje slični sa preduzećima u Srbiji.Delegaciju GSM «Nezavisnost» činili su predsednik Dragan Matić, te sindikalni predstavnici iz sedam naših preduzeća: Valjaonica bakra, Sevojno; Želvoz, Smederevo; ATB Sever, Subotica; FBC, Majdanpek; Zastava automobili, Kragujevac; Prvi Partizan, Užice i RBB, Bor.

Pokazalo se da smo imali puno toga jedni drugima da prenesemo, a naročito je bilo interesantno čuti na koji način se sindikat «Solidaritatea Metal» i njegovo članstvo organizovalo i pripremilo za ulazak Rumunije u Evropsku uniju. Ova poseta je potvrdila veliku prvrženost rumuna i srba, a koju najbolje oslikava jedna njihova narodna izreka koja glasi: «Rumunija ima dva prijatelja, Crno more i Srbiju«.

Predstavnici GSM «Nezavisnost» učestvovali su u radu Glavnog odbora «Solidaritatea Metal», a imali smo i veliko zadovoljstvo i čast da razgovaramo sa predsednikom Kartela «Alfa», Bogdanom Hossu. Kartel «Alfa» je konfederacija sindikata kojoj sindikat «Solidaritatea Metal» pripada. Bilo je puno vremena i za formalna i neformalna druženja, a potvrđen je i dolazak kolega iz Rumunije u prvim jesenjim mesecima. Predsednik «Solidaritatea Metal» Gheorghe Sora, kao i podpredsednik Liviu Apostoiu bili su izvrsni domaćini ne samo GSM «Nezavisnost» već i švedskom sindikatu SIT. Kolege iz
Švedske dugo sarađuju sa kolegama iz Rumunije i prvenstveno su vezani za seminare posvećene ženama i njihovom boljem pozicioniranju u društvu i sindikatu. Očekujemo da se kontakti ostavareni između kolega iz Rumunije i Srbije intenziviraju, tako da buduća saradnja naših sindikata ne bude na relaciji predsednika, već šireg članstva.