ARHIVA VESTI
     
 
Sindikalci i profesori razgovarali o budućnosti sindikalnog pokreta Srbije. Sindikati Srbije u dve kolone, od kojih je jedna „peta“. Srpski sindikalni front (SSF) kao prostor solidarnosti i snage sindikata. Industrijski sindikat Srbije i Ujedinjeni sindikati Srbije učenici radnog doručka.

SINDIKATI U DVE KOLONE




Beograd, 28.04.2014.

Visoka strukovna škola i profesor dr Darko Marinković nastavljaju tradicionalno održavanje radnih doručaka, delegirajući teme od životnog značaja za građane i radnike Srbije.

Domaćin ovog radnog doručka bio je Sindikat elektromreže Srbije čiji je predsednik Milovan Andrić pozdravio učesnike iznoseći stavove i razmišljanja sindikata koga predstavlja. Kolega Andrić je istakao opasnost koja dolazi iz redova nove srpske vlade vezana za izmene Zakona o radu i najave neoliberalnog koncepta kao dominantnog u privredi i ekonomiji.



Takve crne slutnje potvrđene su i od profesora dr Darka Marinkovića, profesora Bože Draškića i Srećka Mihajlovića, direktora Centra za razvoj sindikalizma.

„Tamo gde je neoliberalna politika pobedila, gde su se desile reforme, rezovi, razne mere, građani i radnici su dobili obespravljenje, besposlenost, male plate i ponižavanje svake vrste. Ukoliko se to desi Srbiji bićemo siromašniji nego što jesmo a izmene Zakona o radu će dodatno zacementirati takve pozicije radnika. Zakoni koji su dobri kapitalistima, bakarima i političarima su po pravilu loši za građane i radnike“. – istakao je u svom izlaganju profesor Boža Draškić.



Srećko Mihajlović je ukazao na neophodnost potpune mobilnosti srpskih sindikata postavivši jedno kratko ali uznemirujuće pitanje „Mogu li srpski sindikati ovakvi kakvi jesu, išta uraditi? Može li se neoliberalni model zaustaviti sa nemoćnim sindikatima koji često ne uživaju poverenje ni svojih članova, radnika, građana i društva u celini?“

„Srpski sindikati marširaju u dve kolone, postavlja se pitanje da li idu u istom pravcu i ko je od ova dve grupacije, „peta kolona“ zaključio je Mihajlović.



Uspešnost rada Okruglog stola doprinelo je i učešće predstavnika Konfederacije slobodnih sindikata, Industrijskog sindikata Srbije i Ujedinjenih sindikata Srbije, Sindikata komunalnih preduzeća i Sindikata elektromreže Srbije kao domaćina radnog doručka.



Ivica Cvetanović, Konfederacija slobodnih sindikata i Dragan Matić, Industrijski sindikat Srbije, kao članice Srpskog sindikalnog fronta najavili su nastavak sindikalnih aktivnosti SSF od kraja prošle godine zatraživši širu društvenu i stručnu podršku za ciljeve i aktivnosti koje SSF zagovara.

Prisutni su pozitivno odreagovali na ovaj apel pa je zaključeno da će se prisutni u proširenom sastavu sastati u narednom periodu i dogovoriti moguće zajedničke aktivnosti.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"