ARHIVA VESTI
     
 
VI sednica Glavnog odbora Industrijskog sindikata Srbije (ISS) rezultirala usvajanjem Izveštaja o radu za 2013. godinu, Završnog računa i Izveštaja Nadzornog odbora. Plan rada ISS za 2014. godinu ambiciozan i zahtevan. Restrukturiranje, osnov opstanka Industrije Srbije. Prezentovana i usvojena Strategija razvoja industrije i socijalnog položaja industrijskih radnika Srbije za 2014. godinu. Glavni odbor potvrdio Odluku o isključenju Rudolfa Navijalića.

RESTRUKTURIRANJE I RAZVOJ INDUSTRIJE I SOCIJALNOG POLOŽAJA INDUSTRIJSKIH RADNIKA SRBIJE 2014.




Beograd, 23.04.2014.

VI sednica Glavnog odbora ISS održana je u vremenu neizvesnosti oko budućnosti radnika koji rade u preduzećima obuhvaćenim Restrukturiranjem. Ovaj proces započet krajem prošlog veka rezultirao je sunovratom privrede i industrije a da za to nije niko odgovarao.

„Promena većine direktora u preduzećima u Restrukturiranju osnov za izradu Programa restrukturiranja. Šansa mora biti data provrenenim privrednicima a ne partijskim lakrdijašima koji su dvadeset godina rastakali društveno bogatstvo.“ Rekao je Dragan Matić, predsednik ISS.



Glavni odbor ISS je usvojio Izveštaj o radu, i završio se pitanjima -„ Jesmo li zadovoljni postignutim? Šta smo to još mogli a nismo uradili i pokrenuli? Možemo li više i kako?“

Odgovore na ova pitanja data su u Planu rada ISS za 2014., koji je Glavni odbor ISS jednoglasno usvojio. Prioritet rada ISS u 2014. godini će biti borba za preduzeća u Restrukturiranju, te produžetak roka završetka Restrukturiranja za 6 meseci.

„Restrukturiranje DA, gašenje preduzeća NE“ odlučio je Glavni odbor ISS.

ISS predlaže da se preduzeća u Restrukturiranju podele u tri grupe:

I grupa preduzeća od nacionalnog interesa, II grupa preduzeća koja sa manjim „intervencijama“ mogu opstati i III grupa preduzeća koja nemaju šanse za opstanak i gde zaposlene treba zbrinuti pre svega kroz novo zapošljavanje. Ovo zapošljavanje treba sprovesti kroz zaživljavanje Radnih fondacija.

Strategiju Industrijalizacije Srbije, ISS će zagovarati kroz „Razvoj industrije i socijalnog položaja industrijskih radnika Srbije.“ U Strategiji stoji -

“Verujemo da je situacija u industriji tako teška i da će to doprineti da se sindikati u ime svojih članova objedine i stvore ambijent da industrija bude nosioc sveukupnog društvenog i ekonomskog razvoja, faktor socijalne sigurnosti a ne izgovor političarima za sve loše stvari koje se u Srbiji događaju.

Postojeće sindikalne razmirice se moraju ostaviti sa strane i voditi zajedničke dogovorene akcije. Interesi članstva moraju biti iznad sujete i neodgovornosti pojedinih sindikalnih lidera. Tešku sadašnjost moramo pretočiti u garant zajedničke budućnosti i opstanak i razvoj industrije Srbije.”

Izveštaj o događanjima u ISS RBB podneli su Dragan Matić, predsednik Glavnog odbora ISS i Mladen Urulović, predsednik IS RBB Bor.



Nakon toga Glavni odbor ISS je jednoglasno potvrdio Odluku (klik) o isključenju iz članstva ISS, Rudolfa Navijalića, a takođe su iz članstva ISS isključeni i Ćirić Branko, Milošević Neša i Dušan Vaksman.



Glavni odbor je naložio Mladenu Ursuloviću da u Statutom predviđenom roku sprovede izbore i organizuje Skupštinu ISS RBB Bor.

Glavni odbor ISS je takođe doneo niz odluka od interesa za ISS i članstvo.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"