ARHIVA VESTI
     
 
ODRŽANA VIII SEDNICA GLAVNOG ODBORA GSM «NEZAVISNOST»

LETO PUNO OBAVEZA




Beograd, 28.06.2007.
Sednica Glavnog odbora GSM «Nezavisnost» omogućila je Predsedništvu GSM «Nezavisnost» da podnese izveštaj o radu, a ujedno su istaknuti i prioriteti i aktivnosti koje se planiraju obaviti u toku letnjih meseci. Sveobuhvatan i celovit izveštaj ocenjen je od strane članova Glavnog odbora kao dobar, a on je zaista obilovao događajima i uspesima koje smo zajedno sa našim članstvom ostvarili u poslednjih nekoliko meseci. Naznačeno je da pravog godišnjeg odmora za sindikalne aktiviste neće biti, kao i da prvi jesenji meseci mogu doneti niz nepovoljnih događaja te letnje mesece treba iskoristiti kao preventivno delovanje.

Pre samog početka sednice Glavnom odboru se obratila Ljiljana Milosavljević koja je ispred Ministarstva rada i socijalne politike predstavila program rada i aktivnosti Ministarstva kao i prioritete koje Ministarstvo u budućem periodu ima. Istaknuto je da funkcionisanje Socijalno ekonomskog saveta nije na potrebnom i zadovoljavajućem nivou te da socijalni dijalog nije zaživeo. Gospođa Milosavljević je upoznata sa radom Inspekcije rada i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i činjenicom da u ovim službama mora doći do reformi. Posebno je istaknuta loša situacija po pitanju kolektivnog pregovaranja i nepostajanja granskih i opšteg kolektivnog ugovora. Ministarstvo i ministar Rasim Ljajić pokazuju veliko interesovanja da potpomognu u ovim procesima, naročito u delu proglašavanja opšte nadležnosti kolektivnih ugovora. Ohrabrujući podatak je da Ministarstvo rada i socijalne politike u svim svojim aktivnostima, pre svega zakonodavnim, u potpunosti uvažava zakonodavstvo Evropske unije i direktiva koje se diotiču Minsitarstva rada i socijalne politike. U budućnosti veliki značaj tereba pokloniti sektorskom socijalnom dijalogu i na tu opasku GSM «Nezavisnost» dobijena je podrška od strane Ministarstva. Ovo je bilo jedno vrlo korisno iskustvo da se stavovi i rad Ministarstva približe sindikatima a sindikalci su iskoristili priliku da pojasne svoje stavove i prioritete.

Određeno nerazumevanje koje se pojavilo kod pojedinih članova Glavnog odbora prouzrokovano je nestručnim tumačenjem termina «zarada» a vezano za procentualno odbijanje sindikalne članarine dogovorene na VI Kongresu UGS «Nezavisnost». Članovi Glavnog odbora GSM «Nezavisnost» su stavili i određenu vrstu zamerki na servis i aktivnosti koje UGS «Nezavisnost» treba da obavlja a to ne čini na zadovoljavajući način po mišljenju značajnog broja metalaca. Istaknuto je da metalci imaju ogromnu obavezu i odgovornost za stabilnost UGS «Nezavisnost» i da ličnim primerom moramo pokazati lojalnost ka poštovanju Statuta UGS «Nezavisnost».

Sednica Glavnog odbora je završena uz čestitke za lep godišnji odmor za one koji imaju sredstva da to sebi i svojoj porodici to priušte.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"