ARHIVA VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije (ISS) i Nova demokratska stranka (NDS) podelili zajedničke vizije socijalno odgovorne i pravedne, ekonomski i politički stabilne Srbije gde radnici nisu roba a građani glasački listići. Podrška ISS data potvrđenim socijaldemokratama i Programu NDS. Obaveza Nove demokratske Sstranke prema Industrijskom sindikatu Srbije je trajnog karaktera bez obzira da li će NDS biti u opozicija ili deo Vlade Republike Srbije.

ZAJEDNIČKE VIZIJE SOCIJALNE, DEMOKRATSKE I PRAVEDNE SRBIJE




Beograd, 12.03.2014.

Industrijski sindikat Srbije i Nova Demokratska stranka dele socijaldemokratske ideje i vrednosti zalažući se da Srbija bude zemlja socijalne pravde i jednakosti. Industrijski sindikat Srbije je izuzetno važno da NDS daje snažnu podršku praktičnim politikama i idejama za koje se zalaže Industrijski sindikat Srbije. Verujemo da će Nova demokratska stranka i gospodin Boris Tadić u Skupštini Republike Srbije sa pozicija vlasti ili opozicije nastojati da Evropske socijaldemokratske vrednosti postanu temelj srpskog društva i privrede.

NDS kroz svoj program, javne nastupe i zalaganja podržava programska opredeljenja ISS vezana za Industrijalizaciju Srbije, kao temelja za razvoj jake i održive privredne i ekonomske politike do koje se dolazi kroz nacionalni i sektorski socijalni dijalog koji mora predstavljati osnov saradnje socijalnih partnera a da Socijalno-ekonomski savet mora oslikavati postojanje i saradnju svih relevantnih socijalnih partnera. Srbiji je neophodno Ministarstvo industrije, nauke i tehnološkog razvoja.



Industrijalizacija Evrope ne sme proći a da se taj proces i proklamovani ciljevi iz direktiva Evropske komisije ne ostvare i u Srbiji.

Radno i socijalno zakonodavstvo i druga zakonodavstva ne smeju biti lomača radničkih prava već pravni i regulatorni okvir baziran na Evropskim radničkim i socijalnim pravima sadržanim u Evropskoj socijalnoj povelji, direktivama EU i regulativama MOR-a.

Evidentan gubitak radničkih prava mora biti kompenzovan kroz dodatnu radničku participaciju uokvirenu kroz Zakon o radničkim većima-Savetima zaposlenih.

Problem sveprisutne nezaposlenosti treba preduprediti zaživljavanjem „Radnih fondacija“ koje bi omogućile radnicima koji ostaju bez posla bili oni iz javnog ili realnog sektora da se rezaposle, obrazuju i prekvalifikuju i dobiju održiva radna mesta.

ISS i NDS su saglasni da Kolektivni ugovori na svim nivoima moraju biti osnov regulisanja interesa socijalnih partnera.

ISS i radnici Srbije znaju i pamte da je Boris Tadić kao predsednik Srbije bio rodonačelnik opšteg OKU i da tada Zakon o radu i prava radnika nisu bila ugrožena. ISS takođe u javno iskazanim stavovima NDS vidi partiju koja će omogućiti da naša zajednička i pojedinačna zalaganja i politike budu sprovedene i ostvarene kroz zakonodavne aktivnosti Skupštine Republike Srbije, političke i privredne strukture.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"