ARHIVA VESTI
     
 
Održana VI redovna Skupština "Nezavisnog sindikata metalaca" Železare Smederevo. Usvojen Izveštaj o radu sa finansijskim izveštajem za 2013. godinu i predlog Plana rada za 2014. godinu. Uskoro se očekuje nov „strateški partner“ za Železaru Smederevo. Potvrđeno opredeljenje da se saradnja sa Industrijskim sindikatom Srbije (ISS) dodatno učvrsti i produbi. Zbog izuzetnih sindikalnih rezultata u povereništvu Beli limovi Šabac poverenik Dušan Ninković promovisan u zvanje „potpredsednika“ sindikata. Zbog svoje dosadašnje politike i budućih planova prema Železari Smederevo data podrška „Ujedinjenim regionima Srbije“ (URS-u) na predstojećim izborima.

ČEKA SE "STRATEŠKI PARTNER" ZA ŽELEZARU




Smederevo, 10.03.2014.

Šesta redovna Skupština "Nezavisnog sindikata metalaca" Železare Smederevo, održana je 06. marta 2014. godine. Skupština je jednoglasno usvojila Izveštaj o radu "Nezavisnog sindikata metalaca" Železare Smederevo u 2013. godini, sa Finansijskim izveštajom za 2013. godinu i predlog Plana rada "Nezavisnog sindikata metalaca" za 2014. godinu. Skupštini "Nezavisnog sindikata metalaca" Železare Smederevo su prisustvovali su gosti iz Industrijskog sindikata Srbije: Dragan Matić, predsednik ISS i kolege iz ISS-“Dad Draxlmaier Automotive” iz Zrenjanina.


SARADNJA SA "INDUSTRIJSKIM SINDIKATOM SRBIJE" BIĆE PROŠIRENA


U Izveštaju o radu "Nezavisnog sindikata metalaca" Železare Smederevo naglašeno je da Vlada Republike Srbije nije uspela da u 2013. godini i pored više „zainteresovanih firmi“ i pregovora da nađe novog "strateškog partnera". Konstatovano je da je to bio najveći problem u 2013. godini i da je još uvek prisutan. Situacija u kojoj se sada radnici nalaze: kada se zarade ne uvećavaju kao proteklih godina za rast troškova života, kada su zarade umanjene za 20 %, kada sve manje sredstava ima za sirovine i kada je obim proizvodnje drastično pao ispod 50.000 tona mesečno, kada ima sve manje sredstava za lična zaštitna sredstva, kada se posle dve decenije ponovo dešava da plata kasni, kada su se pojedini analitičari i „babe narikače“ digli protiv Železare Smederevo, je vrlo zabrinjavajuća!

Dok se pitanje novog "strateškog partnera" ne reši pozitivno, teško se može očekivati za fabriku, zaposlene i članstvo bolji dane. Najnovija saznanja i informacije koje rukovodstvo „Nezavisnog sindikata metalaca“ ima su da postoje pozitivne indicije da se ovo pitanje konačno reši. Tek sa novim „strateškim partnerom“, može da se osugura opstanak, rad i razvoj Železare Smederevo, sačuvaju radna mesta, sačuvaju članovi sindikata i sindikalna organizacija. Ovo je preduslov da se oživi metalski kompleks i započne sa reindustrijalizacijom u Srbiji. Prvi i najveći zadatak „Nezavisnog sindikata metalaca“ Železare Smederevo, u ovom slučaju, biće pregovori za zaključivanje novog kolektivnog ugovora kod Poslodavca. "Nezavisni sindikat metalaca" Železare Smederevo ima dovoljno iskustva, znanja, sposobnosti, veština i umeća da u kolektivnom pregovaranju na najbolji mogući način zaštitimo interese, pre svih naših članova, a i ostalih zaposlenih.

Skupština "Nezavisnog sindikata metalaca" Železare Smederevo potvrdila je opredeljenje "Nezavisnog sindikata metalaca" iz 2011. godine za uspostavljanje bratske saradnje sa "Industrijskim sindikatom Srbije" (ISS) i iskazala nameru da se ta saradnja u 2014. godini proširi i dodatno potvrdi. Predsednik "Nezavisnog sindikata metalaca" Mileta Gujaničić dobio je od Skupštine sva ovlašćenja da nastavi sa pregovorima i radi na modalitetima čvršće saradnje sa Industrijskim sindikatom Srbije u budućnosti.


SKUPŠTINA JEDNOGLASNO DONELA ODLUKU DA 215 NAŠIH KOLEGINICA-SABORACA POVODOM 8. MARTA DOBIJU NOVČANU ČESTITKU U IZNOSU OD 2.000 DINARA I PO KORPU CVEĆA


Skupština „Nezavisnog sindikata metalaca“ izrazila je bojazan u vezi predstojećih ekonomskih prilika i društvenih dešavanja, koje nas očekuju nakon martovskih izbora u Republici Srbiji, pre svega onih koji će se direktno primeniti na Železaru Smederevo i zaposlene. Sadašnja “tehnička vlada” samo je na prvi pogled digla ruke od „bolnih rezova“, usvajanja seta novih reformskih zakona. To su zakoni koji radnicima “rade o glavi”: Zakon o radu, Zakon o privatizaciji, Zakon o stečaju, Zakon o planiranju i izgradnji. Nakon donošenja ovih reformskih zakona u 2014. godini od strane nove Vlade, logično bi sledeli i nov Zakon o sindikatima, nov Zakon o štrajku … Odustajanje od usvajanja novih reformskih zakona u parlamentu je dakle samo “privremeno”. U vreme zahuktalih partijskih kampanja za predstojeće martovske izbore, to bi bili za svaku partiju bio “samoubilački potez”. U predizbornoj utakmici ove poteze ne vuku ni najveći politički hazarderi. Reforme su odložene najverovatnije dok partija (koalicija), ne obezbedi većinu u parlamentu, obezbedi apsolutno poslušne političke partnere koji bi osigurali da eventualne radničke pobune i protesti u budućnosti protiv ovakvih reformskih mera mogu da se “uguše”, bez opasnosti od pada nove vlade.



Skupština je jednoglasno donela odluku da 215 naših koleginica-saboraca povodom 8. marta dobije novčanu nadoknadu u iznosu od 2.000 dinara i po korpu cveća. Zbog izuzetnih sindikalnih rezultata u povereništvu Beli limovi Šabac Skupština je poverenika Dušana Ninkovića promovisala u zvanje „potpredsednika“ sindikata.

U toku Skupštine razmatran je "Akcioni plan za opstanak i razvoj Železare Smederevo" koga je "Nezavisni sindikat metalaca" Železare Smederevo distribuirao svim državnim organima: Predsedniku Republike, Predsedniku Vlade, Prvom Potpredsedniku Vlade, Ministarstvima, političkim partijama, lokalnoj samoupravi...Tom prilikom postavili smo im jasno pitanje: da li Vlada Republika Srbija treba da dozvoli da se za potrebe dva najveća strateška projekta u Srbiji: "Beograd na vodi" i transnacionalni gasovod "Južni tok", uvoze čelični proizvodi (profili, cevi, betonski čelik…) iz Turske, Italije, Kine, Vijetnama, Koreje…a to sve može da se namiri na 50 km od Beograda iz Železare Smederevo?!



Predsednik "Nezavisnog sindikata metalaca" Železare Smederevo Mileta Gujaničić dao je Skupštini informaciju da je odgovor odmah stigao od URS-a, a dosta kasnije i od Ministarke energetike Republike Srbije. Konstatovano je da je odgovor URS-a konkretniji i ima više elemenata saglasja sa "Akcionim planom za opstanak i razvoj Železare Smederevo“.


DATA PODRŠKA URS-U NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA


U odgovoru URS-a posebno je istaknuto da Železara Smederevo predstavlja temelj industrije Srbije, a odnos Mlađana Dinkića prema Železari je potvrđen u dva mandata njegovog rukovođenja Ministarstvom privrede Republike Srbije. Skupština "Nezavisnog sindikata metalaca" takođe je konstatovala da Program URS-a koji se iznosi u predizbornoj kampanji u delu rešenja i viđenja budućnosti Železare Smederevo, bliži i konkretniji posebno u delu neophodnosti i širenja prozvodnih kapaciteta i investiranja u Železaru, kako je to predloženo "Akcionim planom za opstanak i razvoj Železare Smederevo" koga je sačinio "Nezavisni sindikat metalaca".

Stoga je Skupština "Nezavisnog sindikata metalaca" Železare Smederevo donela jednoglasnu odluku da se ova zalaganja URS-a potvrde od strane radnika Železare Smederevo i građana Smedereva. Mi "drugu kuću" i fabriku nemamo i zato moramo da čuvamo ono što nam je preostalo i podržimo sve one, koji su o našoj fabrici vodili računa i koji danas Železaru Smederevo vide kao najvredniji i najsjajniji "dragulj" srpske industrije.



 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"