ARHIVA VESTI
     
 
Ako se u vreme predizborne kampanje spominju postignuti rezultati, onda visina minimalne zarade zasigurno zauzima poslednje mesto. Zaposleni u realnom sektoru trpe nesposobnost državnog vrha.

MINI MINIMALAC




Beograd, 03.03.2014.
Nova vlada nam je mnogo štošta donela, više je tu bilo retoričkih obećanja i najava nego konkretnih životno važnih pitanja ali u jednoj stvari životno važnoj svim građanima Srbije su ostali dosledni, zadržali su minimalnu satnicu na 115 dinara.
Svaka čast na doslednosti!
Zatečenu minimalnu satnicu pd 115 dinara nisu pomerili ni za dinar a bilo je na desetine razloga da se to učini. Nesposobnost nije nikada dobar izgovor. Da se kojim slučajem desilo, na veća primanja su mogli da računaju i penzioneri i svi korisnici budžetskih sredstava koji bi po osnovu naplaćenih poreza na uvećane zarade, mogli da računaju na rast svojih penzija i plata.
Kada zarade rastu u realnom sektoru, stvara se preduslov za rast u zdravstvu, školstvu, policiji, voojsci,,... neki iz ove grupacije. Oni najplaćeniji su ipak nešto dobili, solidarni porez za koji nisu pitani i koji se državnim dekretom naplaćuje.
U ovoj situaciji, kada je minimalna satnica 115 dinara, pregovarati o rastu zarada u realnom sektoru - industriji je težak i neizvestan posao jer poslodavci odmah istaknu tu nesretnu mini minimalnu satnicu kao meru zarada svih onih koji rade, stvaraju novu vrednost koju žele da preraspodele sa svima koji omogužavaju da „sistem funkcioniše“. I sada, kao i pre, Vlada republike Srbije jednostrano donosi satnicu koja vređa ljudsko i radničko dostojanstvo, dok reprezentativni sindikati stidljivo ukazuju na potrebu da se satnica poveća. Paralelno sa ovom stidljivošću, u toku predizborne kampanje stvara se privid socijalnog dijaloga i važnosti onoga što radnici i sindikati misle i traže.
Šta reći na kraju, ono u šta smo verovali i kojima smo verovali, smo i dobili. A kako ćemo birati i šta ćemo dobiti, videćemo na izborima za koji dan.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"