ARHIVA VESTI
     
 
NA SASTANKU GENERALNOG DIREKTORA SA REPREZENTATIVNIM SINDIKATIMA, 19.02.2014. GODINE, POSLODAVAC JE SAOPŠTIO DA NA RAČUNU FABRIKE IMA PARA, ALI DA NE SME DA IH ISPLATI KAO ZARADE ZAPOSLENIMA, JER MU "ODOZGO" IZ FONDA ZA RAZVOJ REPUBLIKE SRBIJE U TOM SLUČAJU PRETE KRIVIČNIM PRIJAVAMA...

IMA PARA - NEMA PLATE !




Smederevo, 21.02.2014.

Desilo se nešto u šta niko od zaposlenih u Železari Smederevo nije verovao! Posle dve decenije redovnih isplata zarada 1. i 15. u mesecu, po čemu je Železara Smederevo bila poznata u čitavoj Srbiji, zarade u februaru mesecu kasne... Podsetimo se zajedno: u vreme raspada SFRJ plate nisu kasnile, u vreme počeka i trajanja građanskog rata, plate nisu kasnile, u vreme hiperinflacije, novog dinara deda Avrama, plate nisu kasnile, u vreme sankcija UN, plate nisu kasnile, u vreme NATO bombarovanja plate nisu kasnile, u vreme prethodnih vlada, plate nisu kasnile, u vreme svih predizbornih kampanja višestranačkih izbora u Srbiji, plate nisu kasnile. ŠTA SE TO DESILO?

Na sastanku menadžmenta Železare i predstavnika reprezentativnih sindikata u kompaniji: "Nezavisnog sindikata metalaca", "Samostalnog sindikata" i sindikata "ASNS", održanog 19.02.2014. godine, Poslodavac je informisao prisutne da je žiro račun Železare Smederevo blokiran još od petka 14.02.2014. godine, kada je firma "Srbijagas" pustila menicu za naplatu svojih dugova, kako je rekao poslodavac, samo sat vremena pre puštanja novca za isplatu zarada radnicima, žiro račun fabrike je bio blokiran. Poslodavac je saopštio reprezentativnim sindikatima da neće moći da isplati zarade na vreme i da planira da pusti isplatu tek krajem sledeće nedelje, kada bude sakupio novac od priliva prodate robe, do 28.02.2014. godine. Ova informacija je prosleđena po pogonima-celinama. Poslodavac je saopštio da će uplata druge rate kredita u iznosu od 11 miliona dolara  odobrenog od Vlade Srbije biti uplaćena na žiro račun kompanije 19.02.2014. godine. Ovaj novac je namenjen za kupovinu sirovina. Predstavnici Fonda za razvoj Republike Srbije saopštili su menadžmentu Železare Smederevo da su ova sredstva strogo namenska i da se ne smeju koristiti za isplatu zarada, kupovinu energenata ... U slučaju da Poslodavac isplati zarade iz ovih sredstava, to će se tretirati kao nenamensko trošenje novca, zloupotreba službenog položaja i biti sankcionisano Krivičnim zakonom, koji za ovaj finansijski prekršaj predviđa kaznu i do godinu dana zatvora.

Sva tri reprezentativna sindikata su imala isti stav ! Rekli su da razumeju novonastale probleme poslodavca, ali da nemaju razumevanje za kašnjenje zarada ! To smatraju kršenjem Kolektivnog ugovora i zahtevaju od Poslodavca da problem hitno reše ! Predložili su Poslodavcu da poslodavac informiše sve zaposlene u kompaniji o razlozima kašnjenja zarada, što je Poslodavac prihvatio. Poslodavcu je jasno rečeno da zaposlene ne interesuje način na koji funkcioniše Vlada Republike Srbije i Fond za razvoj i da li je neka "uredba" Fonda za razvoj važnija od života metalurga ? Zaposleni u Železari Smederevo imaju samo jedno pitanje: "GDE SU NAŠE PARE" ?

Reprezentativni sindikati zahtevali su od Poslodavca doslednu primenu KU u svim njegovim članovima i da ispunjava svoje obaveze prema zapslenima, na isti način kao što zaposleni ispunjavaju svoje obaveze u skladu sa KU. U ovom trenutku zaposleni trpe veliku štetu i posledice mogu biti katastrofalne, ukoliko se isplate zarade u najhitnijem roku ne realizuju ! Ako se ovo ne ispuni, reprezentativni sindikati će preduzeti sve sindikalne akcije, o čemu ćemo na vreme obavestiti članstvo i zaposlene u Železari Smederevo.

Radnici koji širom Srbije protestuju zbog višemesečnih neisplaćnih zarada moraju znati da su tu bitku izgubili ne onda kad im je kasnila peta, šesta ili osamnaesta plata već onda kad im je zakasnila prva. Izgubili smo bitku kada smo svaki sindikat za sebe ponaosob vodili bitku razjedinjeni i nesolidarni. Najbolji primer kako se brani ta prva plata i šta znači solidarnost, demonstriraju tri bratska sindikata Železare Smederevo. Zato će i pobediti!

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"