ARHIVA VESTI
     
 
EMF IZABRAO NOVOG PREDSEDNIKA I PONOVO IZABRAO GENERALNOG SEKRETARA I ZAMENIKA GENERALNOG SEKRETARA

KONGRES EMF-A – LISABON 6. I 7. JUN, 2007.





Lisabon, 13.06.2007.
Kongres EMF-a, na kojem je bilo prisutno oko 500 osoba, otvoren je 6. juna u poznatom Expo Centru u Lisabonu. Na ovom Kongresu je uzelo učešće blizu 400 delegata EMF-a iz 68 pridruženih organizacija članica iz 33 evropske zemlje i oko 75 međunarodnih i lokalnih gostiju i posmatrača. Prvi dan Kongresa završen je izborom nosilaca glavnih funkcija u narednom periodu od 4 godine. Izabran je novi Predsednik EMF-a, Renzo Amrosetti, Predsednik Unia (CH), koji je aktivni član Izvršnog Odbora EMF-a i Komiteta za politiku kolektivnog pregovaranja već dugi niz godina. On je dobio ukupno 97% glasova. Kongres je takođe ponovo izabrao Peter-a Scherrer-a (IG Metall – D) za Generalnog Sekretara EMF-a (sa ukupno 87% glasova), a Bart Samyn (ABVV Metaal – B) za zamenika Generalnog Sekretara EMF-a (sa 78% glasova).

Tokom ceremonije svečanog otvaranja svima prisutnima se obratio portugalski Ministar rada, g-din José Antonio Fonseca Viera da Silva, čije je prisustvo potvrdilo gledište sindikata da izgradnja i razvoj EU nije samo pitanje ekonomske integracije već i društvene integracije, što zahteva podršku ljudi i svakako radnika. Još jedan od istaknutih govornika na Kongresu bio je Generalni Sekretar CEEMET-a (Savet evropskih poslodavaca metalske industrije, tehnike i tehnologije) Uwe Combüchen, koji je govorio o izazovima sa kojima se suočava naša privreda i o značaju socijalnog dijaloga koji je omogućio EMF-u i CEEMET-u da razvijaju saradnju u interesu same privrede i članova koje predstavljamo.

Učesnicima Kongresa su se takođe obratili Predsednik Fequimetal (P), Joao Da Silva, i Predsednik SIMA (P), José Antonio Simoes, kao i Generalni Sekretar Međunarodne Federacije Metalaca, Marcello Malentacchi, i zamenik Generalnog Sekretara Evropske Konfederacije Sindikata, Rainer Hoffmann, a svi su istakli važnost solidarnosti u izgradnji Socijalne Evrope, Evrope svih građana, fokusirane na naše zajedničke vrednosti, zapošljavanje, socijalnu pravdu i demokratiju.

U okviru svečane ceremonije otvaranja Kongresa prikazana je predstava portugalskog teatra i film snimljen za EMF o promenama u evropskoj metalskoj industriji na međunarodnom planu. U ovom filmu je prikazano kako se radnici suočavaju sa sličnim promenama i izazovima širom Evrope i kako solidarnost predstavlja ključ za rešavanje problema i stremljenja ka boljoj budućnosti.

U delegaciji GSM ''Nezavisnost'' na Kongresu u Lisabonu bili su Dragan Matić, predsednik, Mileta Gujaničić, potpredsednik i Aleksandar Todić, Sekretar.

Na Kongresu je takođe raspravljano o Izveštaju EMF-ovog Sekretarijata o aktivnostima u periodu od 2003. – 2007. godine i usvojeni su amandmani EMF-ovog Statuta. Izabran je nov Izvršni i Nadzorni Odbor. Kongres je izrazio zahvalnost Tony-u Janssen-u iz belgijskog CCMB koji odlazi sa funkcije predsednika, kao i Rudi-u Nürnberger-u iz austrijskog GMTN koji odlazi sa funkcije potpredsednika EMF-a, na njihovom dugogodišnjem i predanom radu u ovoj organizaciji.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"