Industrijski sindikat Srbije i rukovodstvo Fabrike vagona Kraljevo (FVK) razgovaralo sa ministrom Igorom Mirovićem. Vlada Republike Srbije obezbedila minimalna sredstva za rešavanje problema u preduzećima u restrukturiranju.

SOLIDARNI U BEDI

Beograd, 13.02.2014. Razgovor koji je obavljen u Ministarstvu privrede sa ministrom Igorom Mirovićem imao je za cilj iznalaženja rešenja za pobunjene radnike Fabrike vagona Kraljevo kojima se pridružuju i drugi radnici iz preduzeća gde ih je proces restruktriranja i prošle privatizacije doveo na rub opstanka.

Posle Yumca i Želvoza, na red je došla i Fabrika vagona Kraljevo a predsednik ISS Dragan Matić, izneo je najnovije događaje u Kraljevu koji prevazilaze dosadašnje štrajkačke aktivnosti.

Ministar je saopštio da država trenutno ne raspolaže sredstvima koja mogu da namire sva opravdana potraživanja radnika pa i radnika FVK i izneo jedinstven stav Vlade republike Srbije kad je u pitanju visina i dinamika isplata minimalnih zarada, socijalnih programa i obezbeđivanje zdravstvenog osiguranja.

Radnici FVK neće imati drugačiji tretman od radnika Yumca i Želvoza a isti model će se primeniti i na sva druga predueća u procesu restrukturiranja.

Zaposleni FVK bi mogli već u toku dana da dobiju jednu minimalnu zaradu ukoliko se povuku sa pruge, uđu u krug fabrike i kako je ministar rekao „od tog trenutka, ja sam za dva sata u Kraljevu“.

Industrijski sindikat Srbije je stanovišta da se ovaj predlog ministra i Vlade Republike Srbije treba prihvatiti jer sve ukazuje da nekog drugog kvalitetnijeg i sigurnijeg rešenja nema.

Ukoliko se postigne dogovor potpisao bi se Memorandum koji sadrži visinu i dinamiku navedenih isplata.