ARHIVA VESTI
     
 
Nezavisni sindikat metalaca Železara Smederevo uputio Vladi Republike Srbije “Akcioni plan za opstanak i razvoj Železare Smederevo“. Radnici Železare odabrali put investiranja i očuvanja radnih mesta umesto blokada saobraćajnica i štrajkova. Železara kao temelj srpske industrijalizacije.


AKCIONI PLAN ZA OPSTANAK I RAZVOJ ŽELEZARE SMEDEREVO




VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Dva velika strateška projekta u Republici Srbiji "Beograd na vodi" i gasovod "Južni tok" velika su šansa za plasman čeličnih proizvoda Železare Smederevo. Postavlja se pitanje da li Vlada Republika Srbija treba da dozvoli da se za potrebe ova dva strateška projekta uvoze velike količine čeličnih proizvoda (profili, cevi, betonski čelik…) iz Turske, Italije, Kine, Vijetnama, Koreje…a to sve može da se namiri na 50 km od Beograda iz Železare Smederevo?! To bi svakako bio nedgovoran potez svake vlasti, sa dalekosežnim i tragičnim posledicama. Ako bi se propustile ove dve velike šanse, industrija u Srbiji, posebno metalski kompleks – verovatno više ne bi postojao!

AKCIONI PLAN ZA OPSTANAK I RAZVOJ ŽELEZARE SMEDEREVO

Da je evropski čelik osnov razvoja i napretka evropske privrede, a samim tim i Evropske unije (EU) u celini, najbolje potvrđuje promovisani i usvojeni “Akcioni plan za evropske industrije čelika i budućnost industrije čelika“, koji je usvojila Evropska komisija. Ovaj sveobuhvatni plan za industriju čelika urađen je i prihvaćen je od strane “IndustriAll Evropa“ i predstavlja osnov budućnosti privrede Evropske unije, koja teži da industrija čelika dostigne cilj od 20 % učešća u bruto društvenom proizvodu u industriji EU do 2020. godine.

Ključni prioritet za „IndustriAll Evropu“ je održavanje i razvoj postojećih evropskih i nacionalnih kapaciteta proizvodnje čelika. U EU ne postoji strukturni višak kapaciteta. Aktuelna situacija je uslovljena privrednim kretanjima, koji se ogledaju u nedovoljnoj potražnji. Pošto je sektor čelika od izbijanja krize na potražnju, reagovao sa masovnim skraćivanjem proizvodnje i radnih mesta, privredi EU preti opasnost da pri povraćaju tražnje postane strukturni uvoznik čelika. Prvenstveno zato je važno unaprediti mere kroz akcione planove, koje imaju za cilj dugoročno očuvanje proizvodnje i zaposlenosti.

Republika Srbija, koja ima nameru da se pridruži Evropskoj uniji, koja je započela pregovore o pristupanju, morala bi imati u vidu ovakve privredne planove EU. Republika Srbija treba što pre da napravi sopstveni akcioni plan za razvoj srpske industrije čeliak u budućnosti. Plan mora biti kompatibilan industriji EU. Briselska administracija nam neće tolerisati sva druga rešenja koja nisu u skladu sa rešenjima unutar Evropske unije. To političarima u Srbiji, koji su trenutno “preokuprirani“ predizbornim kampanjama - mora biti kristalno jasno!

Svetska i evropska kriza u industriji čelika, koja je planula 2008. godine još uvek traje. Pojedini privredni i ekonomski evropski analitičari prve znake ozbiljnog oporavka najavljuju tek za dve godine. U Srbiji je takođe 2009. godine, došlo do nezabeležene krize u metalurško-metalskom kompleksu, a posebno u metalopreradi, kao posledici ogromnog pada potražnje čelika… Primera radi u poslednjih deset godina od kompanije U. S. Steel Serbia, d.o.o. kupovale su mnoge domaće firme: “Utva silosi“, “Jeep Comemerce“, “Imapact Bel“, “Alfa plamen“, “Milan Blagojević“, “Metalac posuđe“, “MP Avala promet“, “Alpos trading“, “Gorenje-Valjevo“, “Unipromet“, “Atenic commerce“, “Radijator inz“, “Frad“, “Ekonom“, “Gorenje Tiki“, “Jugoterm“,“Goša FSO“, “Zastava automobili“, “Zastava kamioni“, “Zastava oružje“… Sada je najveći deo firmi iz metaloprerade u strašnom kolapsu, ili ne rade ili su budzašto rasprodate… što je pre svega direktan rezultat nebrige i neodgovornosti serije domaćih Vlada u Srbiji u procesu privatizacije i restruktuiranja privrede.

U poslednjih par godana najavljena su dva izuzetno za Srbiju važna i velika strateška projekta. Prvi projekat je građevinski projekat “Beograd na vodi“ u vrednosti od tri milijarde evra. Za realizaciju ovog projekta u građevinskim radovima potrebne su ogromne količine valjanih čeličnih profila (“U“, “L“, “T“…), okruglih i kutijastih čeličnih cevi i betonskog čelika. U drugom projektu transkontinentalnog gasovoda “Južni tok“, potrebne su ogromne količine čeličnih (šavnih) cevi za distribuciju prirodnog gasa.

Gde je mesto Železare Smederevo u ovom i ovakvom okruženju?

• Zahtevamo od političara da se hitno nađe rešenje za Železaru Smederevo pronalaženjem strateškog partnera, vlasnika... Država nikada nije bila “dobar gazda“ u preduzećima, osim u “krajnjem“ slučaju…

• Za opstanak, rad i razvoj Železare Smederevo u bliskoj i daljoj budućnosti je ključno dugoročno obezbeđenje tržišta! Primer Ju es Stila. Pokazalo se da u kriznim vremenima je mnogo bolje imati plasman za poznate i pojedinačne kupce, nego čelik prodavati velikim trgovačkim kućama koje kupuju i prodaju čelik (“grosisti“). Svesni smo da je trenutno plasman Železarinih proizvoda na tržištu loš, kao i cene toplo i hladno valjanih limova i traka i belog lima. Primera radi, sada je cena betonskog čelika ista, pa čak i veća od cene TVT i HVT limova što je apsurdna situacija na tržištu. S obzirom da dugoročne strateške projekte “Beograd na vodi“ i gasovoda “Južni tok“, kao realnih tržišta u budućnosti, neophodno je da se investira u kontinuiranu proizvodnju dugih profila, cevi i betonskog čelika u Železari Smederevo!

• To bi praktično značilo investiranje u Železaru Smederevo kojim bi se zaokružio proizvodni asortiman fabrike koja ima 100-nju tradiciju u proizvodnji čelika. Da bi se ostvarila proizvodnja čelika za građevinsku industriju, potrebno je investirati oko 130 do 150 miliona evra:

- Valjaonicu profila……………………………cca 50 miliona evra
- Pogon za izradu šavnih cevi………………cca 30 miliona evra
- Valjaonicu betonskog čelika………………cca 50 miliona evra

Investicije u ova tri proizvodna pogona bi se vrlo brzo i višestruko isplatile, kako na nivou Železare, tako i industrije Republike Srbije. Poslednje ozbiljne investicije u Železari Smederevo bile su osamdesetih godina prošlog veka u izgradnji tandema u Hladnoj valjaonici i izgradnji šestog stana završne pruge u Toploj valjaonici. Da se podsetimo jer se to zaboravilo - Železara Smederevo je sedamdesetih godina investirala svoj novac radi obezbeđenja sirovina za svoju proizvodnju u izgradnju pete baterije Koksare u Lukavcu i bila akcionar rudnika bogate železne rude “Mferi Nimba“ u Gvineji. Te investicije su nakon raspada SFRJ propale, zapravo to nije niko ni potraživao…Tehnologija u metalurgiji čelika je napredovala u poslednjih nekoliko decenija i trenutno u svetu su se projektovale i izgradile nekoliko tzv. kombinovanih valjaonica za proizvodnju profila i betonskog čelika…Dakle postoje odgovarajuće savremene metalurške tehnologije, ostaje pitanje opravdanosti investiranja u Železaru Smederevo što zavisi od odluke političara, kao i obezbeđenje kvalitetnih finansijskih sredstava pod povoljnim bankarskim investicionim (a ne komercijalnim) kamatnim stopama. Ove investicije bi vrlo brzo povratile uloženi novac, omogućile oživljanje metaloproizvodnje i metaloprerade i oporavak "posrnule", skoro uništene srpske insustrije, koja treba da se uključi u tokove industrijalizacije EU.

Ovo bi bila nova isplativa šansa za oporavak Železare Smederevo, za metalopreradu i građevinsku industriju, za čitavu srpsku industriju i otvaranje na hiljade novih radnih mesta u Srbiji !

Očekujemo da Vlada i resorna ministartsva odreaguju na naše obraćanje i potvrde sadržinu Akcionog plana za opstanak i razvoj Železare Smederevo.

Smederevo, 11.02.2014.

NEZAVISNI SINDIKAT METALACA
Mileta Gujaničić, predsednik

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"