ARHIVA VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije i bivši radnici Minel Elektroopreme u stečaju, sada poverioci, uputili pismo Privrednom sudu u Beogradu. Zahteva se okončenja stečaja i utvrđivanje odgovornosti Nenada Popovića, bivšeg vlasnika Minel Elektrooprema.


ŠTA JE SA STEČAJEM MINEL ELEKTROOPREMA




Beograd, 07.02.2014.
Industrijski sindikat Srbije i bivši radnici Minel Elektroopreme u stečaju, sada poverioci, uputili pismo Privrednom sudu u Beogradu. U pismu stečajnoj sudiji Lejli Bratić stoji:
„Više od 50 godina Minel Elektrooprema je veoma uspešno poslovala, obezbeđujući svim radnicima pristojnu egzistenciju, a našim kupcima u zemlji i inostranstvu veoma kvalitetne proizvode. Naša elektrooprema je ugrađena u najveće energetske sisteme Srbije.
Tako je bilo do avgusta 2005. godine kada je nažalost, u akcijskoj privatizaciji većinski vlasnik postao Nenad Popović. Imali smo tada 542 zaposlenih sa redovnim primanjima, bez dugova prema državi i dobavljačima, bez dinara kredita i sa odličnim pozicijama na tržištu elektroopreme. Agencija za privatizaciju je prodala našu firmu za oko 1,5 miliona evra iako smo u tom momentu naplatili stari dug iz Sirije od 2,5 miliona evra.
Samo par godina kasnije, zbog kriminalnog poslovanja, proizvodnja je postepeno gašena i pored toga što je bilo dovoljno ugovorenih poslova. Ukupni dugovi su dostigli neverovatnih 30 miliona evra. Proglašen je stečaj, a zatim i likvidacija preduzeća. Radnicima, kojih je ostalo oko 200, nisu isplaćene plate za 6 meseci i doprinosi za 35 meseci.
Pred kraj svog „gazdovanja“ Nenad Popović je preko svog direktora Ljubomira Lukića otuđio najvažniji proizvodni prostor i najkvalitetniju opremu bez koje se ne može odvijati proizvodni proces.
Sve pomenuto je svima dobro poznato ali očigledno stečajni upravnik Andrijana Živanović nije znala ili nije htela da preduzme odgovarajuće korake koji bi bar donekle ublažili ove tragične posledice privatizacije.
Šta je trebalo uraditi:
1. Što hitnije pripremiti prodaju firme, dok su naši kupci još uvek zainteresovani za naše proizvode, a većina stručnih radnika na raspolaganju. Velika zainteresovanost je potvrđena na više sastanaka koje smo organizovali uz prisustvo Ministarstva energetike, Ministarstva finansija, privredne komore, najodgovornijih ljudi iz elektroprivrede. Na ovaj sastanak je pozivana i Andrijana Živanović ali nažalost, to je nije interesovalo. Dva manja posla koja su odrađena u toku stečaja su takođe dokaz da su naši proizvodi i dalje traženi od strane elektroprivrede.
2. Bilo je neophodno da se prinudni upravnik detaljno upozna sa problemom oko prodaje radnog prostora i osnovnih sredstava i da iskoristi sve zakonske mogućnosti kako bi povratili našu imovinu. Ovde je bila neophodna saradnja sa rukovodstvom Minel Transformatori.
3. Ne treba mnogo znanja da se zaključi da u svemu što se u našoj firmi dešavalo od momenta privatizacije ima mnogo kršenja zakona. Stečajna upravnica sa svojim timom je sigurno to uočila, pa smo očekivali da ukaže na protivpravno postupanje odgovornih lica, što se još uvek nije desilo.
Stečajna upravnica očigledno nije pokazala interes i želju da se aktivnije uključi u saniranje pomenutih posledica tragične privatizacije. Sa svojom ekipom se uglavnom bavi administrativnim poslovima i obezbeđivanjem sredstava za isplatu privremeno zaposlenih. Neshvatljivo je da još uvek nije urađena procena vrednosti, pa se i dalje čeka na oglašavanje prodaje.
Iz iznetih činjenica sledi da je zahtev za opoziv stečajnog upravnika predat sudu krajem 2012. godine bio opravdan.
Većina bivših zaposlenih se suočila sa teškim posledicama kriminalne privatizacije Minel Elektroopreme. Svesni su da moraju sami da vode tešku borbu za opstanak svoji porodica. Ipak, teže od svega doživljavaju nemoć i poniženje zbog činjenice da i dalje nema odgovornih za sve što se desilo u Minel-u. Zbog toga je veći broj bivših zaposlenih odlučio da odgovor dobije okupljanjem u Privrednom sudu. Ovaj Dopis ima za cilj da Vas upozna sa proteklim i planiranim događanjima.“
Očekuje se da će odgovor sudije Lejle Bratić sadržati i rešenje za zahteve bivših radnika Minel Elektropreme.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"