ARHIVA VESTI
     
 
NOVIH 500 ČLANOVA GSM “NEZAVISNOST»

ŠTRAJK U MAGNOHROMU




Kraljevo, 23.05,2007.
Agonija više od 2200 zaposlenih u kraljevačkom “Magnohromu“ se nastavlja, iako zaposleni više od 70 dana štrajkom pokušavaju da zaštite svoja prava, koja im pripadaju po osnovu Zakona i Kupoprodajnog ugovora. Prošlo je skoro 10 meseci od kada je “Global Steel“ na tenderu postao stopostotni vlasnik “Magnohroma“. Umesto da otpočne sa izvršavanjem ugovorenih obaveza kupac tj “Global Steel“ opstruira obaveze, krši srpske zakone, jednom rečju, ponaša se nedomaćinski i protivzakonito. Iz navedenih razloga radnici su i pored postojanja tada dva reprezentativna sindikata (Samostalni i Nezavisni) morali štrajk organizovati samostalno…

Razlog neuključivanja sindikata u štrajk i njegovog vođenje najbolje znaju sami zaposleni. Zahtevi Štrajkačkog odbora su bili i sada su sledeći:

-Upošljavanje kapaciteta i obezbeđivanje rada na radnim mestima
-Isplata zarada za februar 2007. godine što hitnije, a ostale zarade po Kolektivnom ugovoru, do 10. u mesecu
-Isplata obaveza prema radnicima nastalim u periodu proces privatizacije, početak isplate duga 22.03.2007.godine
-Isplata regresa za 2006. godinu
-Povezivanje radnog staža

Od svega navedenog isplaćeno je 40% februara, što nije bilo dovoljno da se štrajk prekine. Sindikat “Nezavisnost“, kao novoosnovani sindikat u Magnohromu, početkom aprila 2007.godine počinje aktivno uključenje u sam štrajk podržavajući štrajkački odbor, a sve u cilju razrešenja izuzetno teške ekonomsko-socijalne situacije. Za radnike “Magnohroma“ te aktivnosti Štrajkačkog odbora i Sindikata “Nezavisnost“ su direktno ili indirektno imali sledeće pozitivne efekte.

- Agencija za privatizaciju je uputila dopis od 19.04.2007. godine u kome se “Global Steel“ izveštava o stanju izvršenja obaveza koje proističu iz kuporpodajnog ugovora. U delu izveštaja stoji:

-Agencija nije stekla uverenje da dosadašnja ulaganja u proizvodnju po svojoj dinamici i strukturi daju osnova za očekivanje da će se Investicioni program za prvu godinu izvršiti onako kako je predviđeno Ugovorom o prodaji društvenog kapitala. Isto se odnosi i na pojedine obaveze iz Socijalnog programa.

- Kao i preporuka kojom se kaže: «Ovim putem apelujemo da se što pre povećaju napori u procesu izvršenja ugovorenih obaveza, kako bi se rešili nastali problemi i izbegli dalji eventualni nesporazumi. Neophodno je postići i sporazum sa zapsolenima oko svih otvorenih pitanja vezanih za izvršavanje obaveza iz Ugovora koji direktno utiču na njihov materijalni i socijalni status.»

- Uključili smo predsenika opštine Kraljevo doktora Miloša Babića, a dogovoreno je da Štrajkački odbor i Sindikat “Nezavisnost“ zajedno sa menadžemntom i sindikatima nastupe u Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu privrede.

-Potvrdili smo sve zahteve koje je Štrajkački odbor imao i dogovorio sa predstavnicima “Global Steel“-a 03. aprila.2007.godine
- Uključili smo Agenciju za mirno rešavanje radnih sporova.
- Agencija za privatizaciju će nanovo, novim dopisom upozoriti “Global Steel“ da nepoštuje pojedine odredbe kupoprodajnog ugovora i dati im rok da to isprave.

U ovom trenutku stanje u Magnohromu je teže nego na početku štrajka.

Dvadesetosam meseci nepovezanog staža, potpuni prekid proizvodnje i ugašene peći (što se nepamti u Magnohromu), nemanja obrtnih sredstava i izgubljeno poverenje “Global Steel“-a kod banaka, neisplaćene rate zaostalih zarada, rudnici koji nerade, očajni radnici... Jedini način da se “Magnohrom“ pokrene i radnici zbrinu je potpuno i sveobuhvatno prihvatanje obaveza od strane “Global Steel“-a. Ukoliko se to nedogodi očekuje se da Agencija za privatizaciju preduzme mere koje prostiču iz nepoštovanja Kupoprodajnog ugovora.

Najnovija blokada magistrale kao i ponovno ukljucenje predsednika opštine Kraljevo doktora Miloša Babića doprinelo je da se “Global Steel“ uozbilji i da se sa Štrajkačkim odborom potpiše sporazum sledeće sadržine:

-isplata 60% za februar mesec do 17.maja 2007.g.
-isplata 50% marta do 24.maja 2007.g. a ostalih 50% marta do 30.maja 2007. godine.
-utvrditi dinamiku isplata aprilske zarade.

Rukovodstvo Nezavisnosti Magnohroma, na čelu sa predsednicom Jasminom Đikić, podpredsednikom Božidarom Đalovićem i sekretarom Miodragom Mitićem vodiće aktivnosti sa ciljem da se sporazum upotpunosti ispuni i da se dogovori dalja komunikacija između “Global Steel“-a i Sindikata “Nezavisnost“. Za očekivati je da “Global Steel“ ispuni štarjkačke zahteve ili ode, u suprotnom radnici Magnohroma nemogu računati na posao i zarade.

“NAGRADA“: Nagradu za pošten, odgovoran i stručan rad dobio je Sindikat Nezavisnost “Magnohrom“, dobivši podršku više od 500 radnika koji su postali članovi Nezavisnosti. Ovim je sindikat Nezavisnost “Magnohrom“ utvrdio svoju reprezentativnost i shodno odredbama Kolektivnog ugovora kod poslodavca stekao pravo na profesionalni angažman u Magnohromu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"