ARHIVA VESTI
     
 
Potpisan Kolektivni ugovor u Javnom preduzeću „Pošta Srbije“ kao potvrda da socijalni dijalog nije talac predsednika tzv. „reprezentativnih“ sindikata. Socijalno odgovoran deo Vlade Republike Srbije, UPS i SDPS položili ispit iz socijaldemokratije.

DOGOVOROM DO KOLEKTIVNOG UGOVORA U POŠTAMA SRBIJE




Beograd, 08.01.2014

Da socijalni dijalog nije talac i vlasništvo predsednika tzv reprezentativnih sindikata dokazao je juče potpisani Kolektivni ugovor u Javnom preduzeću „Pošta Srbije“. Ovaj i hiljade drugih potpisanih kolektivnih ugovora na nivou preduzeća i ustanovama potvrđuju da socijlanog dijaloga i socijalne odgovornosti ima u Srbiji. Te odgovornosti nema u vrhu SSSS i UGS „Nezavisnost“ ali je očigledno da članstvo ova dva sindikata nehaje za isprazne priče njihovih predsednika. Pravo pitanje za njih je šta je sa Opštim kolektivnim ugovorom, zašto Socijalno ekonomski savet i dijalog ne funkcionišu a primaju pare kao da svakog dana rade, zašto dobijamo sve restriktivnije zakone na štetu radnika i zašto izbegavaju saradnju sa drugim srpskim sindikatima okupljenim oko Srpskog sindikalnog fronta?.
Ohrabrenje za srpske isndikate i nepostojeći socijalni dijalog je činjenica da je deo srpske vlade tj ministar Rasim Ljajić i potpredsednik UPS-a Milan Krkobabić, inače direktor Pošta Srbije, kao predstavnici socijaldemokratskih političkih opcija, poslali jasnu poruku desnom neoliberalnom delu vlade da se prava radnika nesmeju umanjivati i da bez novouspostavljenog socijalnog dijaloga Srbija nema budućnost. Milan Krkobabić je istakao da je Kolektivni ugovor sačuvao postojeća prava radnika i da postoji mogućnost da radnici učestvuju u dobiti i time dobiju merljivu satisfakciju za svoj doprinos uspešnom poslovanju Pošta Srbije.
„Radnici Pošta Srbije imaće regres za godišnji odmor, topli obrok, jubilarne nagrade, solidarnu pomoć i druge naknade predviđene Kolektivnim ugovorom“ istako je ministar Rasim Ljajić.
Način kako se došlo do kolektivnog ugovora u Poštama Srbije i njegova sadržina mogu poslužiti kao vodilja i svim drugim sindikatima u preduzećima i ustanovama Srbije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"