Trening za pisanje predloga praktičnih politika za predstavnike Industrijskog sindikata Srbije održan uz podršku Solidar Suisse. Praktične politike za nov način rada sindikata.

OSNAŽIVANJE INDUSTRIJSKOG SINDIKATA SRBIJE

Smederevo 12-14.12.2013.

Saradnja Industrijskog sindikata Srbije (ISS) sa Solidar Suisse rezultirala je treningom za pisanje predloga praktičnih politika za predstavnike ISS koji se sprovodi u okviru projketa „Osnaživanje predstavnika ISS za delovanje u mreži praktične politike“. U radu seminara učestvovali su članovi Predsedništva ISS ojačani sa predstavnicima sindikata iz preduzeća i predstavnicima Ujedinjenih sindikata Srbije i Nezavisnog sindikata metalaca Železara Smederevo.

Trening je sproveden uz pomoć predstavnika Beogradske otvorene škole (BOŠ) Mirka Popovića i Vladimira Pavlovića iz Centra za izgradnju kapaciteta BOŠ.

Učesnici su radili na izgradnji predloga praktične politike vezano za „Pravo participacije radnika na suodlučivanje unutar preduzeća kroz zakonsku regulativu“.

Radnička veća još uvek izazivaju kontarverzne stavove, kako kod sindikata, tako i kod radnika, a što je rezultat neinformisanosti kada su radnici u pitanju dok sindikati radnička veća doživljavaju kao konkurenciju a što je u potpunoj suprotnosti sa evropskom praksom. Radni tim ISS u narednom periodu planira koncipiranje zakonskog okvira o radničkim većima a kao preduslov stoji izrada predloga praktične politike o radničkim većima.