ARHIVA VESTI
     
 
Stečaj kao cilj poslovanja: Slučaj šest preduzeća ABS Minel i Termoelektro d.o.o. Beograd

SAOPŠTENJE




Beograd, 16.12.2013.

     Dok u javnosti traje polemika oko predloženih novih zakonskih rešenja: Zakon o privatizaciji, Zakon o stečaju, Zakon o planiranju i izgradnji, a pogotovo oko Izmena i dopuna zakona o radu i sudbine 153 preduzeća u restrukturiranju, daleko od očiju javnosti i medija odvija se jedan proces namernog uvođenja preduzeća u stečaj, pošto su njihovi vlansici prethodno stavili svu imovinu preduzeća pod hipoteku, a sebe obezbedili otvaranjem novih firmi preko kojih kontrolišu sprovođenje stečajnog postupka. Država se pravi da ovaj problem ne postoji i ne vidi ga. Državni organi, pre svih Javno tužilaštvo ne reaguje iako postoje svi elementi krivičnog dela.

     Država nije reagovala kada je šest preduzeća iz sastava Minela, novi vlasnik ABS u vlasništvu Nenada Popovića namerno uveo u stečaj, prethodno založivši kompletnu imovinu ovih preduzeća (sve sem portirske kućice). Još drastičniji primer je Lemind Leskovac, koje bugarski vlasnik jednostavno napustio, prethodno isisavši kapital. Zaposleni koji ne rade, bezuspešno obijaju pragove državnih institucija kako bi spasli svoje preduzeće i svoja radna mesta. Najnovija najava direktora Konstantina Smoročinskog da će pokrenuti stečaj Termoelektro d.o.o. Beograd, nekad najuspešnijeg preduzeća u oblasti izvođenja i održavanja energetskih postrojenja. Pre najave stečaja direktor Smoročinski je u toku 2013.godine preduzeo sve radnje da se obezbedi otvarjući novu firmu Termoelektro projekt na drugoj lokaciji. Scenario koji je u Srbiji već pantetiran. Pantetirao ga je Đurašković sa putasrkim firmama i Ćopić (Šarićev advokat) sa IKL-om.

     Na ovaj način Srbija je u proteklom periodu izgubila i gubi mnogo više radnih mesta nego što zapošljavaju preduzeća u retsrukturiranju, trajno uništila i uništava privredne kapacitete, a da nije ni pokušala da sankcioniše ovakvo ponašanje, iako joj zakon to omogućava.

     Zašto državni organi ne reaguju na ovakvo ponašanje? Ko treba da štitit javni interes, oni kojima je to u opisu posla ili građani trebaju sami da se organizuju? Kome da se obarte radnici i akcionari Lemind Leskovac, kome da se obrate radnici Termoelektro d.o.o. Beograd?

     Najava stečaja Termoelektro d.o.o. Beograd, samo je nastavak stečaja i likvidacije preduzeća koja direktno rade i opslužuju energetski sistem Srbije. Odlazak u stečaj šest preduzeća Minela, a sada i Termoelektro d.o.o. (sva u privatnom vlasništvu) postavlja se pitanje: Ko će popuniti nastalu prazninu? Nisu li vlasnici ovih preduzeća, namerno i smišljeno odveli preduzeća u stečaj da bi omogućili ulazak u energetski sektor Srbije, određenim stranim preduzećima, naravno, po daleko skupljim cenama. Posebnu ulogu u dovođenju preduzeća u fazu stečaja, imaju banke koje posluju u Srbiji. Kako je moguće da banke odobravaju vlasnicima preduzeća kredite na osnovu zaloga imovine tih preduzeća iako su svesni da neće moći iz stečajne mase naplatiti ni deseti deo odbrenih kredita.

     Sve navedeno ukazuje da se ne radi o nemogućnosti ovih preduzeća da normalno rade i posluju, već da su dovedeni u stečaj namerno i smišljeno. Šta za to vreme radi država i Javno tužilaštvo? Ništa!

     Industrijski sindikat Srbije i Samostalni sindikat metalaca Srbije na vreme su upozorili (prilog - klikni)  sve nadležne organe na događaje u Termoelektru ali nikakav odgovor nisu dobili.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"