ARHIVA VESTI
     
 
Predsednik industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić uputio pismo odborima i članstvu Industrijskog sindikata Srbije, učesnicima protesta „Radnik nije rob!“.

HVALA VAM, ZAJEDNO SMO POBEDILI!




          Poštovane koleginice i kolege,

     Obraćam vam se kao vaš kolega i saborac sa namerom da iskažem svoje poštovanje i poštovanje rukovodstva Industrijskog sindikata Srbije za ono što ste nam, zajedno sa hiljadama drugih učesnika protesta „Radnik nije rob“, omogućili. Nama i radnicima Srbije vratili ste veru u posustalu i neproduktivnu srpsku sindikalnu scenu koja zahvaljujući nekim sindikatima poprima sve dimenzije „farme“.



     Svi vi koji ste došli iz: Vranja, Niša, Bora, Zrenjanina, Jagodine, Kragujevca, Smederevske Palanke, Trstenika, Kraljeva, Smedereva, Majdanpeka, Novog Sada, Subotice, Užica, Čačka, Priboja, Prijepolja i Beograda ste potvrdili da Industrijski sindikat Srbije i Srpski sindikalni front imaju budućnost.



     Juče je 10 000 učesnika protesta demonstriralo snagu i odlučnost a najviše solidarnost svih nas okupljenih sa različitim zastavama i obeležjima pod zastavu Srpskog sindikalnog fronta. Juče ste pokazali da je vreme kabinetskih i foteljaških sindikata prošlost i da se prava radnika moraju izboriti na platoima Narodne skupštine i Vlade Republike Srbije, fabrikama, ulicama i prugama.



     Mi koji smo juče govorili bili smo privilegovani primanjem vaših pokliča i podrške a simbolično nas je i sunce ogrejalo u trenutku kada smo digli svoj glas ispred zgrade Vlade Republike Srbije. Zajedno smo poručili Vladi Republike Srbije da radnik nije rob, da želimo Srbiju sigurnosti, za sve nas koji u njoj žive i rade.



     Svi mi, juče okupljeni znamo da napredak i uspeh srpskog društva nije moguć bez zadovoljnog, socijalno zbrinutog radnika i građanina. Mi želimo Srbiju u kojoj možemo da odgajamo, školujemo, zapošljavamo, ženimo i udajemo našu decu.



     Sve naše vizije i težnje su okrenute ka radu ali sa predlogom Zakona o radu one su gurnute na margine prava koja su radnici imali početkom devetnaestog veka. Zato ste svi vi ovde bili juče, ovde u Beogradu, ispred Skupštine i Vlade Republike Srbije, rešeni da se borite za dostojanstven život, mogućnost obrazovanja, sigurna radna mesta, za sigurnost naših baka i roditelja, bolesnih i nemoćnih i stotine hiljada onih koji su bez posla i besperspektive, odbačeni i zaboravljeni.



     Juče je napravljen prvi korak da se spreči katastrofa a to smo uradili zajedno i udruženo. Vlada Republike Srbije podriva i ovako krhku socijalnu egzistenciju, socijalni mir i priziva sukob koji građanima i radnicima Srbije ne treba. Juče ste poslali snažnu poruku vlastrodršcima, da nismo robovi, da smo slobodni ljudi, radnici i roditelji.



     Zagovaranje, jačanje neoliberalne politike, ukazuje na nebrigu i ugrožavanje osnova egzistencije koju čine RAD, SIGURNO, DOSTOJANSTVENO I BEZBEDNO RADNO MESTO. Danas takva radna mesta imamo samo u Skupštini, Vladi Republike Srbije i strankama. Mi koji delimo isto ubeđenje i ideje pokazali smo da je naše verovanje u pobedu nesalomivo, da imamo viziju socijalno odgovorne Srbije, Srbije majke a ne maćehe radnika i građana Srbije. Poručili smo svima da Srbiju vidimo u fabričkim halama, bolnicama, školama, u poštovanom sudiji i policajcu, vojniku, seljaku i penzioneru. Juče ste svi zajedno okupljeni oko Srpskog sindikalnog fronta započeli mobilizaciju svih onih koji juče nisu bili sa nama, za ideje koje dolaze od vas a za građane Srbije. Mi smo juče preuzeli odgovornost za ono što nas u budućnosti čeka. Mi smo stvaraoci, graditelji Srbije, po meri naše dece i njihove dece. Mi smo odgovorni za ovakvu Srbiju ali i za Srbiju kakvu želimo u budućnosti.



     Svi mi koji smo juče bili ispred Skupštine i Vlade Republike Srbije smo ostvarili pobedu, pobedu nad nama samima i sumnjama koje smo do juče nosili u srcu. Solidarno smo stajali jedni pored drugih, pod različitim zastavama, iz čitave Srbije, objedinjeni oko Srpskog sindikalnog fronta.



     Mi, članovi Industrijskog sindikata Srbije, demonstrirali smo, zajedno sa drugim kolegama, solidarnost, slobodu, demokratiju, mir i socijalnu pravdu. Ispred Skupštine i Vlade Republike Srbije preuzeli smo odgovornost i susreli se sa našom budućnošću. Naše zajedništvo i snaga treba da Srbiju vrate radnicima, da je izvedemo na pravi put. Taj put smo sami odabrali, nas 10 000 je krenulo tim istim putem sa verom u pobedu.  



       Srdačan sindikalni pozdrav,

Beograd, 11.12.2013.g.                                                    Industrijski sindikat Srbije

                                                                                           Dragan Matić, predsednik

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"