ARHIVA VESTI
     
 
PROJEKAT SEKCIJE MLADIH: »DOBRO DOŠLI U NEMAČKU»

WILLKOMMEN IN DEUTSCHLAND




Beograd, 17.05.2007.
Mladi ljudi u Srbiji su, u odnosu na svoje vršnjake iz većine zemalja Evrope, u nezavidnijem položaju. Ovo se između ostalog ogleda i u činjenici da većina nas nikada nije putovala van granica Srbije, a naročito ne u zemlje Evropske Unije. Koristeći nemačko predsedavanje EU u prvoj polovini 2007. ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu je, u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji, pet nemačkih fondacija, Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju i studentskom mrežom AEGEE, organizovala projekat „Dobrodošli u Nemačku“, koji je realizovan tokom meseca aprila i maja. U okviru ovog projekta, Nemačku je posetilo oko 200 srednjoškolaca i studenata iz Srbije.

Nemačke fondacije: Friedrich Ebert, Friedrich Naumann, Hanns Seidel, Konrad Adenauer i Heinrich Boll, finansirale su putovanje za 57 društveno aktivnih studenata. Kao predstavnik Sekcije mladih UGS «Nezavisnost» i Sekcije mladih GSM «Nezavisnost», ali i kao stipendista fondacije Friedrich Ebert (FES) u ovom projektu je učestvovala Danica Tomašević, student Pravnog fakulteta u Nišu.

Tokom prva tri dana posete, stipendisti svih fondacija su imali zajednički program u Berlinu, koji je uključivao obilaske Federalne kancelarije, nekih ministarstava, parlamenta, Evropskog pokreta, Srpske ambasade... i sastanke sa visokim državnim funkcionerima – gdinom Joachim Bleicker, direktorom Direkcije za zapadni Balkan pri Ministarstvu spoljnih poslova, gospođom Karin Kortmann, parlamentarnim Državnim sekretarom u Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj, gdinom Thomas Rachel, parlamentarnim državnim sekretarom u Ministarstvu za obrazovanje i istraživanje.

Nakon zajedničkih poseta i seminara, stipendisti su podeljeni po fondacijama. FES-ovi stipendisti su se u Berlinu sreli sa gdinom Josipom Juratovićem, poslanikom parlamenta iz redova SPD-a i saradnikom i prijateljem GSM «Nezavisnost», zatim sa gdinom Danerom, međunarodnim sekretarom Mladih socijalista, predstavnicima Centra za participaciju mladih i sekcije mladih DGB-a (Deutscher Gewerkschaftsbund).

Nemacki sindikat DGB broji preko 6.600.000 članova, raspoređenih u 8 grana, od kojih sekciju mladih sačinjava preko pola miliona članova. Omladina DGB-a uz osnovni zadatak - obuku i edukaciju mladih, vrši i pripremu za stupanje u radni odnos i korukovođenje kompanijama, bori se za ukidanje školarina, učestvuje u internacionalnim razmenama, organizuje kampove, koncerte, antifašističke demonstracije i akcije protiv rata.

Nakon Berlina, usledio je obilazak gradova po izboru fondacije. Program je uglavnom bio oslobođen političkog akcenta, a naglašavan je život mladih, pretežno studenata, u Nemačkoj. Sa članovim AEGEE-a smo učestvovali u proslavi Prvog maja, obišli smo tvrđavu Kenihsštajn, splavarili niz Labu u Drezdenu, posetili džamiju, LD kuću (sedište nekadašnjeg Gestapo-a) i katedralu u Kelnu, Muzej nemačke istorije i Betovenovu rodnu kuću u Bonu. Uz sve ove posete, nemačku kulturu i «duh» smo upoznavali i kroz svetski poznate pivnice, kafiće, šoping centre... Konačno odredište svih fondacija bio je Minhen. Za FES-ovce je organizovana simulacija rada NATO-a, zatim reli po gradu, u cilju upoznavanja Minhena, kao i obilazak koncentracionog logora Dahau.

-“Za nas koji smo dobili priliku da izbliza vidimo život mladih u EU, ovo putovanje je bilo jedno veliko i korisno iskustvo.Videli smo mnoge zanimljive stvari, upoznali važne ljude, ostvarili bitne kontakte, započeli velika prijateljstva i doneli sa sobom duh Evrope. Sada još više nego ikada mogu da primetim da je budućnost Srbije vezana za Evropu i EU. One jesu ideal kome moramo težiti; ne kao neki nedosanjan san, već cilj i budućnost naše zemlje, kaže Danica Tomašević, iz Sekcije mladih UGS Nezavisnost.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"