ARHIVA VESTI
     
 
Da li srpsko društvo, Vlada Republike Srbije imaju rešenje za trenutno prisustnu i dodatno najavljenu nezaposlenost. Industrijski sidnikat Srbije predlaže Radne fondacije umesto Agencija za zapošljavanje.

RADNE FONDACIJE UMESTO AGENCIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE




Beograd, 22.11.2013
Politički pokliči partija koje su na vlasti izrečeni u toku kampanje vezani za zapošljavanje i nova radna mesta izrodile su se u susprotnost konkretnim najavama gubljenja posla na desetine hiljada radnika. Pored „atraktivnih“ socijalnih programa i najavama Agencija za zapošljavanje kao dela socijalno odgovorne politike, Vlada Republike Srbije ne nudi mogućnost novog zapošljavanja. Ima najava koje počinju sa Ako, obespravimo radnike kroz Zakon o radu i ako možda dođu investitori i ako MMF i Svetska banka odreše kesu i ako se dodatno ne zamerimo nemcima, amerikancima i rusima i ako dođu investitori sa bliskog istoka i ako i ako i ako ... onda će možda doći do pomaka po pitanju zapošljavanja, naravno preko Agencija za zapošljavanje a to znači dodatno obespravljenje onih koji godinama čekaju bilo kakav posao pa su tako postali i lak plen.
Industrijski sidnikat Srbije se protivi ovakvim rešenjima i ukazuje na rešenja koja se primenjuju u državama Evropske unije, kao što su Radne fondacije u Austriji. Radne fondacije se definišu kao organizacije civilnog društva koje podržane od strane Nacionalne službe zapošljavanja, poslodavaca, lokalnih samouprava i samih zaposlenih, sprovode aktivne mere zapošljavanja (za slučaj nezaposlenosti) koja se primenjuju u ranom stadijumu dogledne nezaposlenosti a njenim učesnicima omogućava ciljane mere sticanja kvalifikacija i unapređenja radi održive reintegracije na tržištu rada.
Prva radna fondacija u Austriji je osnovana 1987.godine kao odgovor na krizu u preduzeću VOEST Alpine i njenom restrukturiranju kada je 13 000 radnika bilo pod mogućnošću gubitka posla. U argumentima koje je tada iznela Vlada Austrije obrazlažući njeno uključivanje u rešavanje ovog problema naznačeno je Socijalna odgovornost Vlade u slučajevima gubitka radnih mesta, njena odgovornost za otvaranje novih radnih mesta (ne preko agencija), podrška dodatnom obrazovanju i usvaršavanju radnika a zaživljavanje Radnih fondacija je pokazala da se one mogu dobro plasirati na tržištu radne snage, znatno bolje od Agencija za zapošljavanje i da je preko 75% radnika uključenih kroz radne fondacije dobilo nove održive poslove za razliku od Agencija za zapošljavanje koje su protočni bojler za toplu vodu tj radnu snagu, Radne fondacije kontinuirano i trajno utiču na kvalitetno zapošljavanje.
Pokazalo se da su radne fondacije najbolji oblik za sprovođenje inovativnih projekata zapošljavanja, da su troškovi obuke radnika znatno manje od uobičajenih formi kao i troškovi administracije. Te troškove Agencije za zapošljavanje i nemaju ali zato uzimaju ogroman procenat od svakog zaposlenog koji se preko nje angažuje. Postojanje i rad Radnih fondacije u Austriji regulosan je Zakonom o osiguranju u slučaju nezaposlenosti i smernicima Nacionalne službe za zapošljavanje Austrije. Najbolji pokazatelj uspešnosti rada Radnih fondacija predstavljaju kompanije koje su angažovanjem radnih fondacija rešile problem mogućeg gubitka posla svojih zaposlenih: Austrian Aerospace, Bombardier, Ceranova, Citroen, Coca cola, Eriksson, Hawlett Packard, Kraft, Foodsmiele, Nokia, Pioneer, Post AG Osterreich, Sagen, Sandos, Siemens, Varta, ...
Ovakav model radnih fondacija zaživeo je i u drugim delovima Evropske unije, posebno dobar primer je Poljska a Industrijski sindikat Srbije će u narednom periodu predložiti Vladi Republike Srbije da Radne fondacije a ne Agencije za zapošljavanje budu model novog zapošljavanja.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"