ARHIVA VESTI
     
 
REPUBLIČKI FOND ZA PIO DONEO ODLUKU O AKTIVNOSTIMA NA REGULISANJU NEIZMIRENIH DOSPELIH OBAVEZA ZA DOPRINOSE PREMA PIO

OLAKAŠANA POZICIJA PREDUZEĆA SPREMNIH ZA PRIVATIZACIJU




Beograd, 11.05.2007.
Većina privrednih subjekata sa većinskim društvenim kapitalom otpočela je proces pripreme za privatizaciju, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, opterećeni visokim iznosom obaveza iz ranijih godina (prema bankama, državi, komercijalnim poveriocima, zaposlenima), niskim stepenom korišćenja kapaciteta i prevelikim brojem zaposlenih u odnosu na optimalno potreban, nedovoljnim prihodima i nedostatkom obrtnih sredstava.Radi što uspešnije privatizacije preduzeća, koja je prioritet u procesu sprovođenja reformi, preduzeto je niz mera radi pripreme privrednih subjekata za što uspešniju privatizaciju.Mere se posebo odnose na smanjenje obaveza koje preuzima kupac kapitala.

U tom cilju je propisano da se obaveze prema državnim poveriocima koje su nastale do 31.decembra 2004.godine, sa pripadajućom a nenaplaćenom kamatom, namiruju iz sredstava ostvarenih od prodaje kapitala subjekta privatizacije. Takođe je subjektima privatizacije omogućeno da ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih, u nedostatku sopstvenih sredstava za isplatu otpremnine u skladu sa Zakonom o radu, regulišu isplatom jednokratnih novčanih naknada iz sredstava budžeta Republike Srbije. Međutim, sve ove mere su nedovoljne da bi se obezbedio kontinuiran rad subjekata privatizacije i redovno izmirivanje dospelih obaveza prema državi, zaposlenima i ostalim poveriocima, zbog nemogunosti obezbeđenja obrtnih sredstava iz eksternih izvora.

U navedenim okolnostima, zbog nemogućnosti obezbeđenja obrtnih sredstava iz eksternih izvora. U navedenim okolnostima, zbog nemogućnosti obezbeđenja obrtnih sredstava iz eksternih izvora. U navedenim okolnostima, zbog nedovoljnih prihoda subjekti privatizacije uglavnom neizmiruju obaveze koje proističu po osnovu zarada. Posledice navedenog su nepovezan radni staž zaposlenima, tužbe zaposlenih radi povezivanja staža, ugrožavanje opstanka subjekta privatizacije zbog prinudne naplate ovih obaveza u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj adminsitraciji, primena sankcija zbog neplaćanja obaveza u skladu sa istim zakonom, otežano sprovođenje socijalnih programa u subjektima privatizacije, kao i otežana privatizacija zbog visokog iznosa dospelih obaveza koje se mogu naplatiti prinudnim putem. Sa istim problemima su suočena i preduzeća za radno osposobljavanje invalida.

U proteklom periodu dospele obaveze na ime doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih regulisale su se preuzimanjem duga Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih kod Fonda za razvoj republike Srbije (po ugovoru o deviznom kreditu od 13.juna 1997.godine) od strane subjekta privatizacije, a u skladu sa odgovarajućim zaključcima Vlade.

Međutim, kako Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih nema više obaveza prema Fondu za razvoj Republike Srbije, da bi se izbegle navedene posledice za subjekte privatizacije (prinudna naplata neplaćenih doprinosa sudskim putem ili po osnovu zakona o poreskom postupku i poreskoj adminsitraciji, primena sankcija-prekršajne i krivične prijave i kazne po osnovu istog zakona), posledice za zaposlene (nepovezan radni staž i nemogućnost korišćenja prava koja proističu iz penzionog i invalidskog osiguranja) i državu (neostvarenje plana privatizacije i povećan broj subjekata privatizacije nad kojima se pokreću stečajni postupak) Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih predlaže da iz sredstava dotacija Republike Srbije, koje su u okviru sredstava budžeta Republike Srbije namenjene za transfer Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, sa razdela Ministarstva finansija, evidentira uplatu dospele obaveze na ime doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih za sledeće kategorije privrednih subjekata:

1.subjektima privatizacije kod kojih je privatizacija izvesna, odnosno koji se nalaze u završnoj fazi postupka privatizacije, uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove privrede, koje će u svakom pojedinačnom slučaju ceniti negativan uticaj eventualnih radnopravnih sporova i dužničko-poverilačkih odnosa sa zaposlenima i bivšim zaposlenima na uspešnost privatizacije;
2.preduzećima za radno osposobljavanje invalidnih lica, uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove rada i zapošljavanja.

Na osnovu saglasnosti resornih ministarstava, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zapsolenih će evidentirati namirenje dospele obaveze na ime doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih u iznosu koji je utvrđen zapisnikom o stanju neizmirenih obaveza na ime dorpinosa za penzijsko i ivalidsko osiguranje zaposlenih. Zapisnik će sačiniti Ministarstvo finansija-Poreska uprava, za obaveze nastale od dana do kojeg je naveden doprinos regulisan u skladu sa tačkom 3. Zaključka Vlade 05 broj 113-2002/2006-1 od 20.aprila 2006.godine do dana sačinjavanja zapisnika, a najranije od 1.januara 2005.godine, uz saglasnost resornih ministarstava, u saradnji sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih i navedenim kategorijama subjekata, u skladu sa uputsvima koja će pripremiti Ministarstvo privrede u saradnji sa Ministarstvom finansija.

Pre evidentiranja namirenja dospele obaveze, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih sa subjektima privatizacije, odnosno JP Resavica u restruktuiranju, odnosno preduzećima za radno osposobljavanje invalidnih lica, zakljčiće ugovor o regulisanju prava i obaveza. Navedenim ugovorom se reguliše iznos obaveze čija se uplata evidentira, rok povraćaja sredstava (najduže do 360 dana od dana prodaje kapitala), ugovorena kamata (u visini eskontne stope Narodne banke Srbije na godišnjem nivou) i sredstva obezbeđenja (dve blanko solo menice sa meničnim ovlašćenjem). Ugovor o regulisanju prava i obaveza biće sastavni deo dokumentacije za privatizaciju, kako bi potencijalni partneri bili upoznati sa preuzetim obavezama.

U skladu sa potpisanim ugovorom evidentirana sredstva se vraćaju Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih u roku najduže do 360 dana od dana ispunjenja i okončanja transakcije definisane ugovorom o prodaji subjekta privatizacije metodom tendera, odnosno od dana uplate kupoprodajne cene kapitala ili prve rate kupoprodajne cene za subjekte privatizovane metodom javne aukcije.

Napominje se da će se radni staž povezati za oko 50 000 zaposlenih, uglavnom za period od jula 2006.godine i prvenstveno za najveća preduzeća kao što su FAP-Priboj, Prva petoletka-Trstenik, Industrija kablova-Jagodina, Zastava-Kragujevac, IMT, IMR, DMB, Viskoza, kao i za najviše 50 subjekata koja se privatizuje metodom javne aukcije. Takođe se napominje da su sva ova preduzeća sprovodila socijalne programe i da su zaposleni kojima je ostalo manje od dve godine do sticanja jednog od uslova za sticanje penzije uglavnom već napustili preduzeća.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"