ARHIVA VESTI
     
 
Vlada Republike Srbije dostavila „bezobraznu ponudu“ radnicima u preduzećima u restrukturiranju. Ko će platiti 180 miliona evra radnicima po osnovu socijalnih programa?

BEZORAZNA PONUDA VLADE REPUBLIKE SRBIJE




Beograd, 15.11.2013.g.

Zaposleni u preduzećima u restrukturiranju dobili su bezobraznu ponudu od Vlade Republike Srbije formalizovanu kroz pojedinačno izjašnjavanje radnika za korišćenje socijalnog programa.
Izjašnjavanje je zasnovano saglasno opcijama – uslovima i to za:
1. novčanu naknadu u iznosu od 10 prosečnih zarada za zaposlene koji imaju više od 10 godina staža osiuranja u republici, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike za mesec koji prethodi mesecu u kome su dostavljeni spiskovi;
2. novčanu naknadu u visini dinarske protivrednosti 300 EUR-a po godini staža osiguranja, po srednjem kursu, na dan dostavljanja spiskova ministartsvu nadležnom za poslove zapošljavanja;
3. otpremninu u skladu sa Zakonom o radu i ostavrivanje prava na novčanu naknadu u skladu sa propisima o zapošljavanju – za zaposlene kojima nedostaje do dve godine za ostvarivanje prava na penziju;
4. posebnu novčanu naknadu za zaposlene kojima nedostaje od 2 do 5 godina do ispunjenja prvog uslova za ostavrivanje prava na penziju, na dan dostavljanja spiskova ministratsvu, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju i to:
- 300 EUR-a po godini staža osiguranja, po srednjem kursu, na dan dostavljanja spiskova ministartsvu nadležnom za poslove zapošljavanja ili
- 10 prosečnih zarada u republici, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike ili
- naknadu u iznosu koji predstavlja zbir šestostruke prosečne zarade ostvarene u Republici, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike i proizvoda preostalog boroja meseci do ispunjavanja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju i 60% prosečne mesečne zarade ostvarene u republici, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Ova bezobrazna ponuda je u potpunom skladu sa bezobraznim ponudama prethodne vlade koju ova sadašnja vlada proziva za nenamensko i neproduktivno trošenje milionskih sredstava dobijena iz budžeta ili zajmova od raznoraznih „dobronamernika“ iz čitavog sveta. Data ponuda nije u potpunom skladu sa zahtevima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je spreman da ukoliko Vlada Republike Srbije ispuni zadate zahteve isfinansira budžetsku rupu od 500 miliona američkih dolara. Dovođenje u red stanja u Srbiju po stavu MMF-a predstavlja donošenje anticivilzacijskog i antiradničkog zakona o radu, nov zakon o stečaju i privatizaciji i intenziviranje privatizacije preduzeća u državnoj i društvenoj svojini. Ukoliko Vlada Republike Srbije uspešno obavi zadati domaći zadatak do kraja 2013.godine može očekivati prvu tranšu od MMF-a početkom 2014.g. u visini od 250 miliona američkih dolara.MMF takođe zahteva jasan plan retsrukturiranja svakog pojedinačnog preduzeća, počevši od najvećih. Takođe MMF zahteva da se pored trošenja novca na „bezobrazne socijalne programe“ iznađu novi efikasni modeli zapošljavanja, dokvalifikacije i prekvalifikacije. Verovatno Vlada Republike Srbije misli da će taj problem reštiti najavom lakog otpuštanja i brzog zapošljavanja (ma šta to značilo) i uključenje Agencija za zapošljavanje kao osnov budućeg zapošljavanja u Srbiji. Ako je to već tako, postavlja se pitanje rada i postojanja Nacionalne službe za zapošljavanje.
Dobro je znati da ovaj paket zakona koji zahteva MMF, Američka privredna komora i drugi belosvetski brižnici ima svoju krajnju cenu od 500 miliona američkih dolara. Naravno to nije poklon. Taj novac, pod poznatim komercijalnim uslovima, vratiće radnici Srbije, oni koji će se brzo otpuštati i brzo zapošljavati. Za očekivati je da će za neku godinu neka nova vlada voditi istrage protiv pojedinaca i sadašnjeg državnog vrha isto kao što sadašnji režim vodi postupke protiv dojučerašnjih državnih zvaničnika.
Industrijski sindikat Srbije na osnovu iskustva ranije primenjenih socijalnih programa smatra da ovakav socijalni program dugoročno neće doneti ništa dobro i da će na desetine hiljada sadašnjih tranzicionih gubitnika bez obzira na koriščenje socijalnih programa za par meseci biti socijalni slučajevi sa plaćenim komunalnim računima, po koji plazma televizorom i isplaćenim ratama za bezobrazno skupe đačke eskurzije. A onda opet ulica, rad na crno, nedostojanstveni poslovi i nedostojanstven život a vi srpski sidnikati gledajte šta ćete raditi.
ISS ne želi da podilazi radnicima Srbije i svom članstvu i poručuje svakom pojedincu:Koleginice i kolege pamet u glavu. Vaše porodice, svako od vas pojedinačno vredi mnogostruko više od ponuđenih 9 ili 10 000 evra a vaša budućnost ne sme biti vezana za bezobraznu ponudu Vlade Republike Srbije koja ne sadrži, zapošljavanje, opstanak preduzeća, dostojanstvene i trajne poslove i najvažnije nema u tome izvesne i sigurne budućnosti vas i vaših porodica.
ISS smatra da je ovakav socijalni program razbacivanje novca kojeg nemamo, koji ćemo mi vratiti a njegov dolazak plaćamo našim dodatnim obespravljenjem i propadanjem. Vladi Republike Srbije poručujemo Vratite Tadića, Cvetkovića i Dinkića pa da njima isporučimo zajednički račun za pljačku koju ste vi utvrdili i protov koje se navodno borite.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"