U organizaciji Međunarodnog centra za edukaciju Međunarodne organizacije rada (ILO) iz Torina održana Konferencija o socijalnom dijalogu u industriji u zemljama novim članicama Evropske unije i zemljama kandidatima. Konferencija obuhvatila i temu nesigurnih poslova u industrijskom sektoru. U radu Konferencije učestvovao predsednik Industrijskog sindikata Srbije (ISS) Dragan Matić.

SOCIJALNI DIJALOG I NESIGURNI POSLOVI U INDUSTRIJSKOM SEKTORU

Budimpešta, 7-8.11.2013.

Međunarodni centar za edukaciju ILO-a organizovao je Konferenciju u Budimpešti, čija je tema bila Socijalni dijalog i nesugurni poslovi u industriji u zemljama novim članicama Evropske unije i zemljama kandidatima. Članice IndustriALL-a iz Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, lItvanije, Poljske, Crne Gore, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Makedonije, Turske i Srbije (Industrijski sindikat Srbije i Samostalni sindikat metalaca Srbije) su u dvodnevnom radu razmatrale postignute rezultate iz oblasti Socijalnog dijaloga i nesigurnih poslova u Evropskom industrijskom sektoru.

Prezentacije i predavanja imali su i predstavnici ILO-a, Antonio Graziosi i Ovidiu Jurka a domaćin i organizator Konferencije je bila Evelin Toth MUCCIACCIARO (ITC ILO).

Ispred IG BCE-a govorio je Michail Wolters a koleginica Stephania Le-Berre je predložila sadržaj Sporazuma Evropskog udruženja tekstila –EURATEX sa IndustriALL-om.

Obilje izuzetno stručnih prezentacija sa podacima koje svaki od prisutnih nacionalnih sindikata može iskoristiti u svojim državama doprineće da se problemima ide u susret.

Opstanak nacionalnih, Evropskog i Svetskog sindikalnog pokreta se mora tražiti u međusindikalnoj solidarnosti, akcionom i organizacionom povezivanju. Predsednik ISS Dragan Matić je informisao učesnike Konferencije o osnivanju i delovanju Srpskog sindikalnog fronta što je kod učesnika Konferencije primljeno sa odobravanjem.