Srpski sindikalni front razgovarao sa savetnikom Vlade Republike Srbije Dominikom Stros Kanom i predstavnicima Ministarstva privrede. Bez sindikata strukturne reforma i izmene zakonodavstva ne mogu biti uspešno sprovedene. Nepostojanje socijalnog dijaloga i uzurpacija sindikalnog prostora uzroci razjedinjenosti srpskih sindikata i poslodavačke scene.

DOGOVOR SA SINDIKATIMA ZA BUDUĆNOST SRBIJE

Beograd, 05.11.2013.g.

Sastanak predstavnika Srpskog sindikalnog fronta sa savetnikom Vlade Republike Srbije gospodinom Dominikom Stros Kanom i njegovim saradnicima uz prisustvo predstavnika Ministartsva privrede iskorišćen je da predstavnici Srpskog sindikalnog fronta ukažu na razloge koji su u značajnoj meri objedinili srpsku sindikalnu scenu iskazujući odlučnost u borbi za zaštitu interesa radnika.

U otvorenom razgovoru sindikati su ukazali na osnovne probleme bez čijeg brzog i efikasnog rešavanja nije moguće beskonfliktno sprovođenje neophodnih reformi, a pre svega na bezuslovnu potrebu uspostavljanja pravog socijalnog dijaloga, neophodnost uravnoteženih i izbalansiranih reformi koje podjednako uvažavaju ekonomsku efikasnost i socijane potrebe radnika, krajnje neprihvatljiv predlog izmena i dopuna Zakona o radu, probleme sa preduzećima u restruktuiranju i druge aktuelne probleme koji utiču na ekonomski i socijalni položaj radnika.

Gospodin Dominik Stros Kan je istakao da on nije Vlada Republike Srbije ali je u situaciji da na osnovu razgovora da određene sugestije i smernice Vladi Republike Srbije za koje on smatra da su od značaja a koje bi predstavile osnov za rešenje nagomilanih problema u srpskom društvu i privredi. Istaknuto je da Srbija ima značajni privredni potencijal i da je značajno sačuvati postojeće privredne resurse sa ciljem očuvanja radnih mesta i stvaranja preduslova za zapošljavanje i privlačenje novih investicija. Biće izuzetno teško izmiriti različitosti i interese socijalnih partnera i prihvatiti odgovornost za budućnost naše dece. Svaki privredni subjekat koji privređuje i zapošljava ljude je dobrodošao bez obzira da li je struktura njegovog kapitala državna ili privatna. Radna i druga zakonodavstva se moraju menjati uz puno uvažavanje evropske prakse i standarda tih promena koje su u Evropi primenjene. Pojedine promene su bolne ali neophodne jer one omogućavaju napredak a iskustva takvih promena koje su sprovedene u zemljama Evropske unije (Nemačka, Švedska, Italija,...) prihvaćenost od strane nacionalnih sindikata kao i postignuti rezultati ukazuju da takvu dobrobit možemo dobiti i u Srbiji.

Postizanje dogovora sa Srpskim sindikalnim frontom omogućiće sprovođenje neophodnih reformi, njihovu stabilnost i uspešnost.