ARHIVA VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije (ISS) u borbi za evropske vrednosti i stvaranje zakonskog okvira radničkih veća. Seminar rezultirao nacrtom zakona a konačna verzija do kraja 2013. godine. Podrška Fridrih Ebert fondacije i predstavnika Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat (SMH-IS) i Slovenačkog sindikata -SKEI, potvrda solidarnosti.

RADNIČKA VEĆA, ŠTO DA NE




30.10.2013. Smederevo

U želji da Srbija ne samo ide putem evropskih integracija već i da evropske vrednosti postanu deo srpskog društva i svakodnevice, Industrijski sindikat Srbije je uz podršku Fridrih Ebert fondacije i solidarnost Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat i Slovenačkog sindikata SKEI, koji su poslali svoje eksperte za oblast radničkih veća, uspeo da kroz trodnevni seminar organizovan kroz iznošenje iskustava i radionice iznedri nacrt budućeg zakonskog okvira radničkih veća u Srbiji.



Seminaru su pored predstavnika ISS prisustvovali predstavnici Ujedinjenih sindikata Srbije, Konfederacije slobodnih sindikata, Nezavisnog sindikata metalaca Železare Smederevo a po prvi put seminar na ovu temu je pohađao predstavnik Demokratske stranke Zoran Tanasijević, predsednik odbora za saradnju sa sindikatima Demoktratske stranke.


   


Roland Feicht, direktor regionalnog projekta FES-a je prezentovao istorijat radničkih veća u Evropi i Nemačkoj, njihov razvoj i postignute rezultate. O zakonodavnim okvirima i delovanju radničkih veća u zemljama Evropske unije, izlaganje je imao Milan Jevtić, koordinator FES-a , čiju su klnjigu „Uloga saveta zaposlenih i sindikata u zastupanju interesa zaposlenih u državama članicama Evropske unije (partnerstvo ili konkurencija)“ , dobili učesnici seminara.


   


Ova uvodna izlaganja poslužila su Vesni Mlinarić, SMH-IS i Mateji Gerečnik, SKEI, da kroz iznošenje svojih nacionalnih iskustava i predstavljanje zakonskih okvira učesnike seminara uvedu u stvaranje nacrta Zakona o radničkim većima u Srbiji.


   


Trodnevni ozbiljan rad i angažovanje učesnika rezultirali su ne samo nacrtom zakona već i izradom Akcionog plana i zaokruživanje javne politike, kada su radnička veća u pitanju.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"