ARHIVA VESTI
     
 
Mladi, članovi Industrijskog sidnikata Srbije, Ujedinjenih sindikata Srbije i mladi Saveza samostalnih sindikata Srbije učesnici Konferencije o dualnom obrazovanju u Nemačkoj. Konferencija održana uz podršku Friedrich Ebert fondacije. Mladi aktivisti IGM i Verdi okosnica razvoja sindikata.

DUALNO OBRAZOVANJE U SRBIJI ?




     Konferencija o dualnom sistemu obrazovanja koji se primenjuje u Nemačkoj održana je uz podršku Friedrich Ebert fondacije okupila je mlade aktiviste Industrijskog sindikata Srbije, Ujedinjenih sindikata Srbije  i Saveza samostalnih sindikata Srbije.



     O iskustvima  dualnog obrazovanja u Nemačkoj mladim srpskim sindikalcima govorili su Daniel Friedrich - IGM i Sekin Dize – Ver.di. Dualni sistem obrazovanja možda predstavlja odgovor za jedan od najvećih problema u Srbiji a to je nezapsolenost mladih koji u ovom trenutku ćine polovinu od ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji. Učesnici Konferencije su konstatovali da je neophodno usklađivanje sistema obrazovanja sa stvarnim potrebama privrede a to se može postići samo kroz saradnju socijalnih partnera. Nemački sindikati zahvaljujući svojoj prepoznatljivosti ostvaruju u toku obrazovanja mladih visoku stopu organizovanja mladih u sindikat.


   


     Na početku rada Konferencije učesnicima se ispred Fondacije Friedrich Ebert obratio Bojan lađevac, Industrijskog sidnikata Srbije Ivan Stefanović i Bojana Bjelović ispred Saveza samostalnih sindikata Srbije.


   


     Uspešnosti ove Konferencije doprinela su izlaganja Nacionalne službe za zapošljavanje o položaju mladih na tržištu rada u Srbiji, prezentacija Ministarstva omladine i sporta na temu projekata povezivanja obrazovnog sistema i privrede kao i nastup KOMS-a po pitanju angažovanja na zapošljavanju mladih. Po prvi put mladi su imali priliku i da čuju šta o zapošljavanju mladih u Srbiji misli Unija poslodavca Srbije. 

     Mladi su pokazali izuzetno interesovanje za temu Konferencije, bili su u situaciji da postavljaju pitanja a zajednički zaključak je da uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji predstavlja neophodnost.


 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"