„Restart“ mora predstavljati novu šansu za preduzeća u restrukturiranju. industrijski sindikat Srbije pored podrške Restartu ukazuje i na nepodudarnosti Restarta sa Akcionim planom i Nacionalnom strategijom reindustrijalizacije Srbije.

„RESTART“ KAO ŠANSA A NE ČISTILIŠTE

Beograd, 22.10.2013.g.
Industrijski sindikat Srbije je sa pažnjom ispratio predloge ministra privrede Saše Radulovića i njegovog tima na konferenciji „Restart“ održane 18.10.2013.g. u Agenciji za privatizaciju. Na osnovu izloženih i prezentovanih mera Industrijski sindikat Srbije smatra da je stvarno bilo vreme da se izvrši odlučan zaokret u privrednoj politici Srbije. Predložene izmene zakonske regulative predstavljaju samo prvi, početni korak u reformi privrednog ambijenta i tu se Industrijski sindikat Srbije slaže sa najavama Ministarstva privrede dajući nekoliko sugestija i predloga.
Industrijski sindikat Srbije pored četiri promene zakona koje je ministarstvo predložilo smatra da treba izvršiti izmene i dopune Zakona o tržištu hartijama od vrednosti (Zakon o zaštiti manjinskih akcionara) u cilju veće zaštite prava manjinskih akcionara koji prema sada važećim propisima ne mogu da ostvare nijedno svoje pravo kao manjinski akcionari. Kao što je ministar Radulović rekao, loše sprovedena privatizacija je glavni uzrok teške privredne situacije kojom je država Srbija bukvalno opljačkana a lošom zakonskom zaštitom opljačkani mali akcionari (Luka Beograd, Jugoremedija, Šinvoz, C Market...).
Prisutnost Industrijskog sindikata Srbije u preduzećima u restrukturiranju obavezuje ISS na njihovu zaštitu i nepodržavanje sadašnjeg stava ministra kada su ista u pitanju. Vlada Republike Srbije i Industrijski sindikat Srbije su svesni činjenice da u navedenim preduzećima, sem dodele „u restrukturiranju“, nikakvo stvarno restrukturiranje nije sprovedeno. Bez pomoći države ova preduzeća ne mogu da prežive i gotovo je sigurno da će završiti u stečaju. Drastičan prekid subvencija nije rešenje. Ovaka stav Industrijskog sindikata Srbije nalazi uporište i u izjavama najviših predstavnika Vlade Republike Srbije koji govore o zapošljavanju. I kao što reče koordinator Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke profesor dr. Milenko Dželetović „Preduzeća u restrukturiranju su bolesnici, zavisnici kojima tačno treba odrediti dijagnozu, terapiju i dužinu njene primene“. Za njhovo izlečenje i terapiju njaveću odgovornost ima Ministartsvo privrede i ministar Radulović. ISS se ne slaže sa podatkom da preduzeća u restrukturiranju troše 750 miliona evra godišnje. Više od 750 miliona evra su ukupne subvencije države prema privredi i najveći deo subvencija odnose Železnice Srbije dok na preduzeća u restrukturiranju (bez Železare Smederevo) odlazi oko 80 miliona evra. Ako je državi Srbiji važnije da ima 115 Agencija koje godišnje troše 600 miliona evra iz državnog budžeta od 153 preduzeća u retsrukturiranju sa 50 000 zaposlenih, onda to treba javno i reći. ISS ne vidi da se „Akcioni plan“ Vlade Republike Srbije primenjuje a drugi se nije pojavio, barem da sindikati to znaju. Za Industrijski sindikat Srbije je zabrinjavajuće da „Restart“ nije u skladu sa „Nacrtom strategije reindustrijalizacije Srbije“ koju je prezentovao Nacionalni savet za privredni oporavak Srbije.
ISS predlaže da izmene i dopune zakona idu u paketu ili redosledom koji je ministar Radulović izneo na prezentaciji „Restart“. Prvo izmene Zakona o privatizaciji, zatim Zakona o stečaju, Zakona o radu, Zakona o planiranu i izgradnji i Zakona o hartijama od vrednosti.