ARHIVA VESTI
     
 
AD "LIVNICA" KIKINDA GRUPA "CIMOS" DOMAĆIN SVETSKOJ FEDERACIJI METALACA I GSM "NEZAVISNOST"

PARTNERSTVO OSNOV BUDUĆE SARADNJE




Kikinda, 4.05.2007.
Zalaganje GSM „Nezavisnost“ da se sa poslodavcima vodi socijalni dijalog, potvrđeno je i posetom Svetske federacije metalaca Livnici Kikinda. Koleginica Anne Marie Mureau, je ohrabrila partnere, u ovom slučaju rukovodstvo Livnice Kikinda i GSM „Nezavisnost“, da razvijaju kulturu dijaloga i argumenata, a u interesu stabilnije ekonomske pozicije Livnice, kao i boljih uslova rada i visine zarada za zaposlene.

Livnica Kikinda, kao član Grupe "CIMOS" je u obavezi da poštuje sve odredbe okvirnog sporazuma, koji je potpisan između Svetske federacije metalaca i velikih multinacionalnih kompanija u koje spada Grupa "Reno" i "CITROEN". Kao isporučilac komponenti za ova dva preduzeća Livnica Kikinda je dužna da poštuje sve odrednice sporazuma. Nepoštovanje sporazuma može ugroziti poslovne odnose i ugovore sa krajnjom posledicom raskida ugovora. GSM „Nezavisnost“ je u nekoliko navrata upozorio Livnicu Kikinda, da bi kao članica Svetske federacije metalaca mogao da pokrene proceduru preispitivanja poštovanja Međunarodnih okvirnih sporazuma u delu poštovanja prava sindikata i radnika na slobodno organizovanje kao i preispitati radno-bezbedonosne uslove u Livnici.

Rukovodstvo Livnice na čelu sa direktorom Mirkom Latinovićem, konstatovalo je da odnosi koji su dosada postojali između „Nezavisnosti“ i rukovodstva Livnice nisu bili na potrebnom nivou, kao i da konkretnim potezima moramo stvoriti okvir saradnje baziran na zakonima i dobroj volji, koju treba pokazati.

-„Neophodno je omogućiti Sindikatu „Nezavisnost“ da kao socijalni partner ima mogućnost, a shodno zakonima, da ostvaruje svoja prava i štititi interese svojih članova u Livnici. Nepoštovanje KU i niza rešenja koje Livnica ima, koja su vrlo diskutabilna u odnosu na postojeću zakonsku regulativu, govore da za sindikate ima puno posla, ukoliko su oni za to zainteresovani i stručni da se bave tim stvarima“, istakao je Dragan Matić predsednik GSM „Nezavisnost“.

Višesatni razgovor je završen zaključkom, da partnerski odnos sa sindikatom „Nezavisnost“ ima podršku direktora Latinovića, a sindikat „Nezavisnost“ će svoje stavove i zalaganja formulisati pisanim obraćanjem. Za sidnikat „Nezavisnost“ je ovo značajan iskorak u građenju partnerskih odnosa sa Livnicom Kikinda i njenim direktorom Mirkom Latinovićem.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"