Nacionalni savet za privredni oporavak predstavio „Nacrt Strategije Reindustrijalizacije Srbije“. Strategija bez učešća sindikata. Sadržina Strategije u saglasju sa ranije iznetim stavovima Industrijskog sindikata Srbije o Reindustrijalizaciji Srbije i Novoj industrijskoj politici.

REINDUSTRIJALIZACIJA SRBIJE BEZ SINDIKATA?

Beograd, 09.10.2013. Nacionalni savet za privredni oporavak, tačnije radna grupa predstavila je juče u prostoru Srpske akademije nauka i umetnosti „Nacrt Strategije Reindustrijalizacije Srbije“. (klik) Članovi Radne grupe, profesori Bojan Dimitijević, Dragan Đuričin i Toplica Spasojević privrednik su izvršili prezentaciju nacrta koja je podeljena u sedam poglavlja. Nacrt sadrži dijagnozu ekonomskog stanja, antikrizni program, novu Platformu za vođenje ekonomske, industrijske i makroekonomske politike, prioritetne sektore za reindustrijalizaciju, naredne korake i zaključke.

Preko 200 najeminentnijih stručnjaka, akademika, profesora, privrednika i jedini predstavnik sindikata –predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić, imali su mogućnost da saslušaju izlaganje autora Strategije i nakon toga daju svoj sud, mišljenje i predloge sa namerom da ovaj izuzetno stručan, kompetentan i nadahnut materijal oplemene idejama i stavovima koje Strategija ne sadrži.

Bilo je zadovoljstvo videti bardove, veterane srpske privrede i industrije koji su učestvovali u uzdizanju srpske industrije ali neki su nažalost bili deo dvadesetogodišnjeg trenda deindustrijalizacije.

Moglo se čuti da je Srbiji potreban svojevrstan „Maršalov plan“ za Srbiju i da oni koji hoće da se ekonomska kriza prevaziđe ne mogu to činiti sa pozicija svojih partijskih ideologija kao do sada.

Nažalost i ova Strategija od životne važnosti za srpsko društvo u celini urađena je bez učešća srpskih sindikata koji bi imali šta da kažu a Industrijski sindikat naročito jer je on pre četiri godine u srpski rečnik i javnu komunikaciju uključio zaboravljenu reč Industrijalizacija-Reindustrijalizacija.

Industrijski sindikat Srbije će Radnoj grupi za reindustrijalizaciju dostaviti svoje stavove i inovacije koje već predloženi Nacrt mogu značajno uznaprediti.