ARHIVA VESTI
     
 
NASTAVAK KAMPANJE “IMAŠ PRAVO“, SEKCIJE ŽENA I SEKCIJE MLADIH UGS “NEZAVISNOST“ U NIŠU

BEZBEDAN POSAO – DOBAR POSAO




Niš,3.05.2007.
U nastavku кampanje "IMAŠ PRAVO", Sekcija žena i Sekcija mladih UGS"Nezavisnost" su povodom 28. aprila, Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu, realizovale akciju od 12-14 časova u centru Niša, kod tržnog centa Kalča. Akcija je imala naziv,"Imaš Pravo!" "Bezbedan posao-Dobar posao!".

Ova veoma uspešna akcija sprovedena je uz veliko angažovanje aktivistkinja i aktivista regionalnog povereništva UGS"Nezavisnost" u Nišu. Aktivisti iz regiona Niš iz većine granskih sindikata su se odazvali u velikom broju i pritom pomogli da ova akcija dobije na kvalitetu i masovnosti. Zahvaljujući timskom radu i koordinaciji od strane UGS "Nezavisnost" iz Beograda, akcija je bila veoma zapažena i štand izuzetno posećen od strane građana Niša. Još jednom se pokazala velika potreba za drugačijim i savremenijim sindikalnim akcijama. Takođe, ovakav, direktan pristup građanima, zaposlenima je veoma važan kod sagledavanja njihovih problema i dilema na tržištu rada. Interesovanje za brojnim propagandnim materijalom je pokazalo i neophodnost ovakvih pozitivnih sindikalnih aktivnosti, pored već oprobanih protesta na ulicama.

Tema bezbednosti i zdravlja na radu i veliki broj anketa, preko 500, koje su i ovog puta građani popunili (velikim delom mladi i žene) ukazuje na postojanje problema u ovoj oblasti rada, i na potrebu ozbiljnijeg bavljenja. Pored štampanog materijala na temu bezbednosti i zdravlja na radu, preko ozvučenja su se mogli čuti i delovi iz Zakona o radu i Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, koji se odnose na ovu temu, a tiču se posebno prava i obaveza mladih i žena na radnom mestu. Uz materijal na temu bezbednosti i zdravlja na radu, deljen je i materijal o diskriminaciji na radu, propagandni materijal Sekcije žena i Sekcije mladih "UGS"Nezavisnost", a interesovanje građana bilo je i za pristupnicama UGS"Nezavisnost", biltenom GS Prosvete "Nezavisnost" i listom "Metalpres" GSM "Nezavisnost".

GSM "Nezavisnost" je za ovu priliku pripremio i tzv. "bilbord sendviče" sa posterima iz oblasti bezbednosti, a naši neumorni aktivisti su ih nosili kroz mnoštvo iznenađenih građana Niša. GS Zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" pripremio je brošuru o bezbednosti i zdravlju na radu i tekst o mobingu kao aktuelnoj temi zaposlenih u Srbiji. Akciji se pridružio i inspektor rada, Dragan Simonović, zadužen za oblast bezbednosti i zdravlja na radu u Niškom okrugu. On je odgovarao na pitanja građana na temu bezbednosti i zdravlja na radu. Aktivisti UGS"Nezavisnost" su nosili narandžaste kačkete sa natpisom "Imaš pravo!", a građanima je podeljen veliki broj olovaka sa istim natpisom.

- "Rezultati ankete u Nišu će uskoro biti prezentovani javnosti i biće putokaz sindikatu "Nezavisnost" u ovoj važnoj oblasti našeg delovanja. Akcija je bila odlično medijski propraćena od strane svih štampanih medija, radio i TV stanica u Nišu. Već za 1. maj , Međunarodni praznik rada, kampanja "Imaš pravo!" imaće svoj nastavak, ovoga puta na ulicama Beograda. Sekcija mladih i Sekcija žena UGS"Nezavisnost" će novom akcijom uz puno muzike i prigodni sindikalni materijal svečano obeležiti praznik rada.Kampanja, Imaš Pravo" se realizuje uz podršku SLA, FES, UGS "Nezavisnost" i većine njenih granskih sindikata", kaže Gordana Aleksić, potpredsednica UGS "Nezavisnost".

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"