ARHIVA VESTI
     
 
U privrednoj komori Srbije održana promocija publikacije TOP 500 preduzeća u Srbiji u organizaciji Nedeljnika NIN. Analizu stanja srpske privrede priredili Certus Consalting i Hypo Alpe Adria banka. Ministar za privredu Saša Radulović prezentovao strateška za oporavak srpske privrede.

TOP 500 PREDUZEĆA ZA PRIMER U SRBIJI




Beograd, 26.09.2013. Nedeljnik NIN je uz podršku Privredne komore Srbije organizovao promociju tradicionalne, specijalne publikacije (na srpskom i engleskom jeziku) TOP 500 preduzeća u Srbiji. Istraživanje i analizu 5000 privrednih subjekata obavili su Certus Consalting i Hypo Alpe Adria Banka.

Moderator je bio Milan Ćulibrk, v.d. glavnog i odgovornog urednika NIN-a, a pozdravnu reč su imali Jelena Milošević, direktor magazina RAS (Ringier Axel Springer), izdavačka kuća u čijem su vlasništvu NIN, Blic, ALO i mnogi drugi listovi i Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije.

Detaljnu analizu istraživanja srpske privrede kroz prizmu 500 najvećih kompanija priredili su predstavnici Certus Consalting i Hypo Alpe Adria Banke. Veoma iscrpna publikacija bogata brojnim analizama i grafikonima pokazala je trenutno stanje privrede i 500 najboljih. Ovakva analiza se radi svake godine tako da se može videti koja su preduzeća ove godine pokazala bolje rezultate nego prošle ali i ona koja su pokazala bolji finansijski rezultat čime su dospeli na listu najboljih. Urađena je analiza sadrži 19 sektora, 3 podsektora i grupe konglomerata na osnovu podataka iz Agencije za privredne registre i nerevidiranih finansijskih izveštaja kroz makroekonomsku analizu, analizu izvoza, poslovanja na berzi i sumarnih rezultata prihoda.



Među najuspešnijim preduzećima u Srbiji su tradicionalno NIS, EPS, Telekom, ali i DELHAIZE, Srbijagas, TARKETT, Delta Holding, Victoria Group, IDEA, TELENOR, FIAT Automobili, MK Group, Hemofarm i preduzeća u kojima Industrijski sindikat Srbije ima svoja povereništva. TOP 500 zajedno premašuju 50% ukupnog prihoda u Srbiji sa 37,7 milijardi evra, sa 11,7 milijardi kredita i 390 000 zaposlenih.

Najuspešnije delatnosti su trgovina, poljoprivreda i prehrambena industrija. Analiza je pokazala da domaća preduzeća posluju relativno dobro a strana preduzeća ostvaruju veći profit od domaćih i većina njih i dalje investira u Srbiji što je dobro. Rast dugovanja u evrima je uticao na pad prihoda nekih preduzeća pa je od 2011 godine 200 preduzeća ispalo sa prošlogodišnje liste. U metalskoj industriji najbolje se rangiraju preduzeća iz oblasti proizvodnje mašina, opreme i uređaja.



Prezentaciji je prisustvovao i ministar privrede Saša Radulović promovišući Strateška opredeljenja nove Vlade RS, grupišući ih u 3 oblasti, Regulatornu reformu, koja se odnosi za zakonodavstvo koje kako je rekao, „ne guši biznis“, rešavanje pitanja državnih i javnih preduzeća, onih u nadležnosti Agencije za privatizaciju (615, od kojih 179 u restrukturiranju) i likvidnosti odnosno nesolventnosti privrede. Ove mere trebale bi da doprinesu razvoju srpske privrede, smanjenu broja nezaposlenih, smanjenu rada na crno, rešavanju pitanja preduzeća u restrukturiranju i privatizacije državnih preduzeća. Ministar Radulović nas je ostavio uskraćene za Akcioni plan razvoja Srpske ekonomije koji bi trebao da bude pripremljen do kraja septembra.

Ministar Radulović očekuje da do kraja meseca stignu „lične karte“ preduzeća u restrukturiranju a direktori koji taj rok ne budu ispoštovali snosiće sankcije. „Preduzeća bez „ličnih karata“ nemaju šta da traže u ministarstvu i od ministrarstva „ rekao je ministar. „Promene na nivou rukovođenja u preduzećima u restrukturiranju su u toku ali je prisutan problem kvalitetnih kadrova i oslanjanja na stručne i kompetentne ljude a ne partijske aktiviste“ zaključio je Radulović.

Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Industrijskog sindikata Srbije, predsednik Dragan Matić i Gordana Aleksić, potpredsednica.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"