Ministar privrede Saša Radulović obavio razgovore sa predstavnicima relevantnih srpskih sindikata. Industrijski sindikat Srbije u Reindustrijalizaciji i zapošljavanju u realnom sektoru vidi izlaz za rešenje nagomilanih srpskih problema. Do Zakona o radu kroz javnu raspravu. Trange frange firme i poslovi moraju poslati deo prošlosti.

JAVNOM RASPRAVOM DO NOVOG ZAKONA O RADU I KONCEPTA PRIVREDNOG I INDUSTRIJSKOG RAZVOJA

11.09.2013. Beograd Nekoliko dana nakon postavljenja od strane Narodne Skupštine Republike Srbije, ministar privrede Saša Radulović je primio predsednike relevantnih srpskih sindikata, Konfederaciju slobodnih sindikata, Sindikat „Slogu“, Asocijaciju slobodnih i nezavisnih sindikata i Industrijski sindikat Srbije. Sastanak je organizovao i u njemu učestvovao predsednik Asocijacije privatnih preduzetnika Srbije, Žarko Milisavljević. U toku razgovora predsednici prisutnih sindikata su predstavili svoje organizacije ukazavši da je sam sastanak dobar početak zajedničkog rešavanja nagomilanih problema predstavnika države, poslodavaca i sindikata.

Ministarstvo privrede je zainteresovano za novi okvir Zakona o radu i u narednim mesecima možemo očekivati početak javne rasprave u kojoj će pored predstavnika države, poslodavaca i sindikata učestvovati svi zainteresovani koji svojim kompetencijama, znanjem i iskustvom mogu pomoći u dobijanju Zakona o radu koji će odgovarati stvarnim potrebama države, poslodavaca i sindikata. Ministar Radulović je iskoristio priliku da na najproblematičnije oblasti (fleksibilno zapošljavanje, rad na određeno vreme, oporezivanje zarada, otpremnine) da novo svetlo koje ne sadrži nikakva uslovljavanja niti gubitničku poziciju zainteresovanih za novi Zakon o radu. Prisutni sindikati su pozdravili spremnost ministra Radulovića i Vlade Republike Srbije da se jedna izuzetno osetljiva oblast kao što je Zakon o radu razmatra u demokratskoj proceduri gde će argumenti biti činjenice a ne želje zainterovanih a sada suprotstavljenih strana (države, poslodavaca i sindikata) da dođu do rešenja gde je svako od njih pojedinačno dobitnik a niko gubitnik, što je nemoguće. Važno je podeliti odgovornost za budućnost Srbije jer mi rezervnu državu nemamo a i ovu koju imamo nismo znali do sada dobro da branimo. Predsednik ISS, Dragan Matić je istakao prioritete Industrijskog sindikata Srbije i oni se ogledaju u započetom a prekinutom procesu Reindustrijalizacije, pravljenju nove Industrijske politike sa fokusom na novo zapošljavanje, privlačenje investitora, tehnološko i organizaciono uznapredovanje koje će omogućiti konkurentnost srpskih industrijskih proizvoda kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Argumenti pojedinih udruženja da će obespravljenje radnika dovesti do investicija i zapošljavanja nemaju utemeljenje u iskustvima država u Evropskoj uniji i van Evropske unije koje su to primenile pod pritiskom raznih domaćih i inostranih interesnih grupa. Industrijski sindikat je i dalje stava da značajan deo direktora obuhvaćenih procesom restrukturiranja treba promeniti i da se oni moraju birati putem javnohg konkursa. Matić je ukazao i da predložene mere vezane za preduzeća u Restrukturiranju formulisane u Akcionom planu Mlađana Dinkića ne odgovaraju stvarnom stanju i ministar Radulović je saglasan da je potrebno da se svako preduzeće „protrese“. Direktori preduzeća će biti u obavezi da na osnovu Upitnika Ministastva privrede dostave verodostojne podatke o preduzećima kojima upravljaju. Utisak svih učesnika je da početak obećava da će buduća saradnja biti na mnogobrojnim ispitima ali je izražena spremnost da se naprave kompromisi koji su od značaja za budućnost i jačanje Srbije.