ARHIVA VESTI
     
 
SEMINAR SLA U BEOGRADU: SMERNICE "OECD" ZA MULTINACIONALNE KOMPANIJE

NOVA ZNANJA, POZNANSTVA I KONTAKTI




Beograd,27.04.2007.
Nastavaljajući sa razvijanjem socijalnog dijaloga, Švajcarska organizacija za pomoć svetu rada - SLA, je u Beogradu organizovala seminar, čiji su učesnici bili predstavnici sindikata, GSM «Nezavisnost» i SSSM iz multinacionalnih kompanija, koje dolaze iz država članica OECD, zatim predstavnici Unije poslodavaca Srbije i Ministarstva rada. Učešće u radu seminara su uzeli i predstavnici poslodavaca iz samih preduzeća, što ukazuje na interesovanje pojedinih preduzeća za saradnju na bipartitnom nivou.

Govoreći o dosadašnjim aktivnostima SLA i postignutim rezultatima u Srbiji, Čedanka Andrić je istakla do sada postignute rezultate, koje SLA u Srbiji ostvarila. Centralne teme seminara su bile međunarodni okvirni sporazumi - MOS koji je Svetske federacije metalaca - IMF potpisala sa multinacionalnim kompanijama o poštovanju radnih i socijalnih prava zaposlenih, koja se moraju primenjivati, kako u kompanijama potpisnicima MOS, tako i u preduzećima koja su direktni ili indirektni proizvođači ili isporučioci za kompaniju potpisnicu MOS.

Na ovaj način se proširuje broj zaposlenih koji uživaju zaštitu i prava koji proističu iz MOS. Koristeći MOS u Srbiji su postignuti zavidni rezultati po pitanju primene MOS. Posebna prava važe za kompanije koje dolaze iz zemalja članica OECD i o tome je učesnicima seminara govorio Žan Klod Prans iz STUC/ILO koji je drugi dan seminara predstavio i govorio o sindikalnom vodiču za smernice OECD. Predavač na seminaru i učesnica u diskusijama je bila Ane Mari Mureau iz Svetske federacije metalaca - IMF čije su teme MOS, te upoznavanje sa IMF pažljivo saslušane od učesnika seminara.

Puno diskusija i pitanja svih učesnika kao i različitosti koje su učesnici pokazali u toku seminara, govore da postoji značajna razlika u gledištima, kako kod sindikata, tako i kod predstavnika poslodavaca i predstavnika Ministarstva rada. Mnogo novih znanja, tako neophodnih svima onima koji učestvuju u tripartitinim i bipartitnim aktivnostima u Srbiji, nova poznanstva i kontakti koji su uspostavljeni su samo deo onog što je ovim seminarom postignuto. Iskazana je ogromna zahvalnost SLA na organizaciji i finansijskoj podršci a posebno je je istaknuta predanost SLA da gradi instituciju socijalnog dijaloga u Srbiji.

Države članice OECD, da podsetimo, su: Austrija, Australija, Belgija, Kanada, Češka Republika, Danska, Finska, Francuska, Nemčka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Japan, Koreja, Luksemburg, Meksiko, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Portugalija, Slovačka Republika, Španija, Švedska, Švajcarska, Turska, Velika Britanija, SAD.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"