SEMINAR SLA U BEOGRADU: SMERNICE "OECD" ZA MULTINACIONALNE KOMPANIJE

NOVA ZNANJA, POZNANSTVA I KONTAKTI

Beograd,27.04.2007.
Nastavaljajući sa razvijanjem socijalnog dijaloga, Švajcarska organizacija za pomoć svetu rada - SLA, je u Beogradu organizovala seminar, čiji su učesnici bili predstavnici sindikata, GSM «Nezavisnost» i SSSM iz multinacionalnih kompanija, koje dolaze iz država članica OECD, zatim predstavnici Unije poslodavaca Srbije i Ministarstva rada. Učešće u radu seminara su uzeli i predstavnici poslodavaca iz samih preduzeća, što ukazuje na interesovanje pojedinih preduzeća za saradnju na bipartitnom nivou.

Govoreći o dosadašnjim aktivnostima SLA i postignutim rezultatima u Srbiji, Čedanka Andrić je istakla do sada postignute rezultate, koje SLA u Srbiji ostvarila. Centralne teme seminara su bile međunarodni okvirni sporazumi - MOS koji je Svetske federacije metalaca - IMF potpisala sa multinacionalnim kompanijama o poštovanju radnih i socijalnih prava zaposlenih, koja se moraju primenjivati, kako u kompanijama potpisnicima MOS, tako i u preduzećima koja su direktni ili indirektni proizvođači ili isporučioci za kompaniju potpisnicu MOS.

Na ovaj način se proširuje broj zaposlenih koji uživaju zaštitu i prava koji proističu iz MOS. Koristeći MOS u Srbiji su postignuti zavidni rezultati po pitanju primene MOS. Posebna prava važe za kompanije koje dolaze iz zemalja članica OECD i o tome je učesnicima seminara govorio Žan Klod Prans iz STUC/ILO koji je drugi dan seminara predstavio i govorio o sindikalnom vodiču za smernice OECD. Predavač na seminaru i učesnica u diskusijama je bila Ane Mari Mureau iz Svetske federacije metalaca - IMF čije su teme MOS, te upoznavanje sa IMF pažljivo saslušane od učesnika seminara.

Puno diskusija i pitanja svih učesnika kao i različitosti koje su učesnici pokazali u toku seminara, govore da postoji značajna razlika u gledištima, kako kod sindikata, tako i kod predstavnika poslodavaca i predstavnika Ministarstva rada. Mnogo novih znanja, tako neophodnih svima onima koji učestvuju u tripartitinim i bipartitnim aktivnostima u Srbiji, nova poznanstva i kontakti koji su uspostavljeni su samo deo onog što je ovim seminarom postignuto. Iskazana je ogromna zahvalnost SLA na organizaciji i finansijskoj podršci a posebno je je istaknuta predanost SLA da gradi instituciju socijalnog dijaloga u Srbiji.

Države članice OECD, da podsetimo, su: Austrija, Australija, Belgija, Kanada, Češka Republika, Danska, Finska, Francuska, Nemčka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Japan, Koreja, Luksemburg, Meksiko, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Portugalija, Slovačka Republika, Španija, Švedska, Švajcarska, Turska, Velika Britanija, SAD.