ARHIVA VESTI
     
 
Sastanak predstavnika Industrijskog sindikata Srbije sa državnim sekretarom Ministarstva finansija i privrede Aleksandrom Ljubićem ostvaren uz posredovanje narodnog poslanika Socijaldemokarske partije Srbije Vladimira Marinkovića. Akcioni plan uvažava moguće promene u okruženju. Privatizacija da ali ne po bilo koju cenu, stav sindikata i ministarstva.

AKCIONI PLAN NA NAČELIMA SOIJALNE PRAVEDNOSTI




Beograd, 27.08.2013.g.

     Sastanak koji je juče obavljen u prostorijama Minsitarstva finansija i privrede sa državnim sekretarom Aleksandrom Ljubićem održan je dan pre nego što će predstavnici Ujedinjenih regiona Srbije podneti ostavke na svoje funkcije u Minsitarstvu finansija i privrede. I pored te činjenice vidljivo je da se u ministarstvu i juče radilo a primetna je i velika zabrinutost zapsolenih šta će se dalje u ministarstvu događati. Ovaj sastanak je inače upriličen zahavaljujući zalaganju narodnog poslanika Vladimira Marinkovića, predstavnika SDPS-a sa kojim Industrijski sindikat Srbije već više meseci gradi uspešnu i nadamo se dugoročnu saradnju. Pored Vladimira Marinkovića sastanku su prisustvovali predsednik ISS Dragan Matić, i predstavnici IS RBB predsendik Rudolf Navijalić i potpredsednik Mladen Ursulović a IS Fabrika kablova Jagodina zastupali su predsednik Saša Korolija  i potpredsednik Vladimir Dimitrijević.



     Državni sekretar Aleksandar Ljubić je izneo sadržinu Akcionog plana kao i razloge zbog koga je on napravljen istakavši da Akcioni plan u potpunosti uvažava princip socijalne ravnopravnosti kada su u pitanju otpremnine koje zaposleni treba da dobiju u primeni Akcionog plana. Najavljenih 300 evra po godini staža imaju osnov u do sada najvećim isplaćenim otpremninama radnicima koji rade u državnim i društvenim preduzećima. Sredstva za ovu namenu nalaze se u Tranzicionom fondu i prve isplate se očekuju do kraja godine. Ministartvo se vodilo neophodnošću privatizacije preduzeća ali „ne po svaku cenu“ kako je istakao državni sekretar. Najveći deo sastanka iskorišćen je za pojašnjenje situacije u kojoj se nalaze RB Bor i Fabrika kablova Jagodina a predstavnici Industrijskog sindikata Srbije su odlazećem državnom sekretaru ukazali na mnoge nepravilnosti koje postoje pre svega u RBB-u i vezane su za generalnog direktora Blagoja Spaskovskog. Nešto bolja ali nezadovoljavajuća situacija je u Fabrici kablova Jagodina kojoj je neophodno tehničko i tehnološko zanavljanje i obnavljanje a ukazano je da postoje i određeni problemi na nivou rukovođenja koji rezultiraju niskim zaradama i nepoštovanjem zakona i Kolektivnog ugovora.

     Sastanak je završen zaključkom da je saradnja ministarstva finansija i privrede sa ISS bila na zadovoljavajućem nivou ali postojeći rezultati ne ohrabruju ni predstavnike Vlade a ni predstavnike sindikata. ISS se državnom sekretaru Aleksandru Ljubiću zahvalio na saradnji, poželevši mu uspešan rad i dobro zdravlje u budućnosti.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"