ARHIVA VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije učesnik Projekta „Jačanje sektorskog socijalnog dijaloga u novim državama članicama i državama kandidatima Evropske unije u sektorima IndustriAll-a“. Projekat sprovode Međunarodna organizacija rada, IndustriAll u sklopu saradnje Evropske komisije i Međunarodne organizacije rada.

NOVI SINDIKATI, ORGANIZOVANJE I UČLANJIVANJE
KAO BUDUĆNOST SINDIKATA




Beograd, 13.08.2013.g.
Međunarodni centar za osposobljavanje pri Međunarodnoj organizaciji rada zajedno sa partnerskom organizacijom IndustriAll, Evropskom komisijom i Međunardonom organizacijom rada sproveli su projekat „Jačanje sektorskog socijalnog dijaloga u novim državama članicama i državama kandidatima Evropske unije u sektorima IndustriAll-a“ a koji se finansira iz fondova Evropske unije.
U uvodnoj reči rezultata istraživanja Evelin Tot Mucciacciar, šefica evropskog programa navodi da ukoliko sindikati žele da utiču na društvena događanja to mogu uraditi samo preko članova-radnika čiji će glas jačati i snažiti sindikate. Zbog tog razloga organizovanje i učlanjenje moraju biti stalni prioritet svih sindikata koji žele ojačati svoj potencijal i postignuća. Ovaj projekat je deo serije istraživanja čiji je cilj pokrenuti debatu o donošenju odluka na području obnove i konsolidacije sindikalnog pokreta, tačnije članica IndustriAll-a iz Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Crne Gore. Ovo istraživanje ima cilj pokretanje rasprave o statusu i radnom planu sindikata jugoistočne Evrope, posebno se fokusirajući na pitanja vezana za učlanjenje novih članova i pronalaženje novih oblika radničkog zastupanja kao i pitanja od vitalne važnosti za opstanak sindikata.
Podaci dobijeni na osnovu istraživanja ukazuju da 83% sindikata koji su učestvovali u istraživanju potvrđuju da im je članstvo palo za više od 10% u proteklih 20 godina. Zanimljivo je napomenuti da je 11% sindikalnih ispitanika odgovorilo da imaju neto porast članova od više od 10% od ukupnog broja članova. Ovo povećanje se prvenstveno odnosi na sindikate u Srbiji i donekle u Rumuniji. Čak 83% sindikata ukazuje da je glavni razlog za smanjenje broja članova vezan za veliki broj stečajeva a kao drugi element se navodi odlazak u penziju starijih članova sindikata. Više od 44% ispitanika složila se s tezom da mladi radnici oklevaju prilikom učlanjivanja u sindikat, kao organizaciju utemeljenju na solidarnosti ili zato što nemaju iskustva i korist od modela društvene solidarnosti koje su straiji radnici nekada imali kao radnici i kao članovi sindikata. Da je najveći problem pad privrednih aktivnosti u regiji potvrdilo je 72% ispitanika a njih 40% ukazuje na opšti gubitak poverenja u sindikate na prostorima jugoistočne Evrope. Jedna trećina ispitanika je odgovorila da je broj novih članova jednak ili viši od 10% od ukupnog broja članova. Tu ponovo vidimo polarizaciju ispitanika između onih koji se revitalizuju i brzo šire (ISS) i onih koji stagniraju. Ovo treba prihvatiti sa oprezom i izbegavati svako preterivanje. Za novo učlanjenje najvažnije je pronalaženje odgovornih i kvalitetnih ljudi, potvrdilo je 52% ispitanih sindikata.
U odeljku samoprocene, trećina ispitanika tvrdi da njihove organizacije imaju jasnu viziju potrebnu za rešavanje budućih izazova vezanih za rad unutar svog okruženja. 22% sindikata smatra da su nedovoljno spremni u pogledu korišćenja novih sredstava rada odnosno da još uvek imaju probleme u primeni novih metoda rada s članovima, usvajanje novih tehnologija i širenje znanja a sličan broj ispitanika potvrđuje da imaju poteškoća u obavljanju svojih aktivnosti. Više od 50% ispitanika naglašava da su najvažnije teme u njihovim sindikatima socijalni status radnika, sigurna radna mesta i suzbijanje siromaštva a skoro 2/3 (62,5%) sprovodi i finansira promotivne kampanje sa ciljem novog učlanjivanja i jačanja sindikata.
Upitani koje su najvažnije oblasti sa kojima se sindikati bave, više od 2/3 (66,7%) je prednost dala:
- standardu života radnih ljudi
- dostojanstvenom radu i nediskriminaciji
- suzbijanju siromaštva
- sigurnosti radnih mesta
- socijalnom statusu radnika

Rezultati ovog istraživanja prezentovani su na seminaru koji je održan u Zagrebu a sindikati, članice IndustrAll Evropa mogu dobijene rezultate koristiti u planovima za izgradnju novih sindikata i članstva.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"