ARHIVA VESTI
     
 
Briga o zdravlju građana u Srbiji zamenjena brigom o knjižicama. Pravo na zdravstveno osiguranje je Ustavom zagarantovano pravo u Srbiji. Preko 100.000 zaposlenih u Srbiji ne može da ostvari pravo na zdravstveno osiguranje zbog nesavesnih poslodavaca.

Da li je najvažnija stvar u zdravstvu kakva je zdravstvena knjižica?





Konačno smo uspeli da saznamo zašto nam je zdravstveni sistem truo i oboleo od svih poznatih bolesti koje se u svetu imenuju kao kriminal i korupcija.
Umesto da počnemo da lečimo bolestan zdravstveni sistem (kao i penzioni), ovih dana vodi se žestoka polemika između direktora Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i Zaštitnika građana, da li nam trebaju papirnate i elektronske knjižice. Polemika, naduvana od pojenih medija (kao i“afera“ sa aflatoksinom, Rekonstrukcijom Vlade, svetim hrastom, svetom kruškom, itd) dostiže kulminaciju. Javljaju se dežurni paraziti dobro uhlebljeni, koji drže stranu jednima ili drugima, još histeričnije braneći varijantu za koju su se opredelili.
Polemika oko „knjižica“ upravo ima za cilj da skrene pažnju sa glavnog problema srpskog zdravstva, neefikasnosti, nepravednosti i totalne korumpiranosti na svim nivoima.
Zdravstveni sistem u Srbiji je neefikasan jer isključuje ili onemogućava ogroman broj stanovništva da ostvari Ustavom zagarantovano pravo na zdravstveno osiguranje, korumpiran na svim nivoima, od čistačice u Domu zdravlja, pa do direktora klinika.
Ali, to kao nije važno! Problem su knjižice, da li će biti papirnate ili elektronske?
Koga to zanima i kakve veze ima da li imate jednu ili drugu varijantu? Valjda je važno koja prava imaoci zdravstvene knjižice (bilo koje varijante) ikoje usluge mogu da dobiju.
U zdravstvenom sistemu Srbije, možete imati i zdravstvenu knjižicu od kriptonita, to vam nije garancija da ćete uslugu za koju godinama izdvajate novac iz zarade i dobiti.
Zdravstveno osiguranje je uslovno pravo, izdvajate iz zarade doprinos za zdravstveno osiguranje, a ostvarujete kada ste bolesni ili sumnjate da ste bolesni. Zaposleni, prema zakonu, izdvajaju za zdravstveni sistem do završetka svog radnog veka.
Svedoci smo da već godinama unazad pojedini poslodavci ne uplaćuju doprinose u fond iako su uredno obračunali i odbili novčani iznos od zarade(tako je i za penzioni siste i za doprinose za nezaposlene), bez ikakvih posledica. Država je to jednostavno rešila, zaposleni nemaju pravo na zdravstvene usluge (neoverene knjižice), iako svesna da time krši Ustavom zagarantovano pravo na zdravstveno osiguranje. Svaki mesec, zbog ovakvog stava države, preko 100.000 zaposlenih ne može da ostvari pravo na zdravstveno osiguranje (neke procene govore da se ova cifra kreće i do 300.000).
Ovaj dug poslodavaca, koji su odbili zaposlenima a nisu uplatili u Fond, država će naplatiti kad tad, ali kakve koristi od toga ima zaposleni koji nije mogao da ostvari svoje pravo kad mu je trebalo. Ali zato, d bi se deklarisala kao humana država, Srbija obezbeđuje zdravstvenu zaštitu iz budžeta, gotovo svim kategorijama stanovništva, žrtvama nasilja u porodici, žrtvama trgovine ljudima, romima, monasima i monahinjama, obolelima od retkih bolesti, itd, samo ne onima kojima poslodavac nije uplatio zdravstveno osiguranje. Umesto da se direktor Fonda zdravstvenog osiguranja i Zaštitnik građana ali i država, pozabave rešavanjem funkcionisanja zdravstvenog sistema, bave se zdravstvenim knjižicama kao najvažnijeg problemau zdravstvu. Dok prepodobna ministarka zdravlja ćuti! Gluposti i neodgovornosti nikad kraja! Ne postoje građani zbog zdravstvenog sistema, već zdravstveni sistem (valjda) zbog građana i nije važno da li imate jednu ili drugu vrstu zdravstvene knjižice, već šta možete sa njom da uradite.
Nije važno da li je mačka crna il bela, već da li lovi moševe! Izgleda da je u srpskom zdravstvu najvažnije koje je mačka boje.
Za to vreme, „miševi“ kolo vode.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"