ARHIVA VESTI
     
 
Rukovodstvo Industrijskog sindikata Srbije posetilo povereništva ISS u Boru i Zaječaru. Posustajanje privrednih aktivnosti i nepoštovanje zakona od strane poslodavaca, problemi sa kojima se sindikati suočavaju.

LOŠA PRIVREDNA I SINDIKALNA SLIKA U BORU I ZAJEČARU




29.07.201.3., Bor –Zaječar
Rukovodstvo Industrijskog sindikata Srbije na osnovu informacija iz sindikalnih povereništava ISS u Boru i Zaječaru, obišlo je Fabriku mernih transformatora, Rudnik bakra Bor i Fabriku kablova Zaječar.
Jedinstven zaključak je da su privredne aktivnosti u padu a poseban problem predstavljaju rukovodstvo na nivou RTB-a koje mesecima unazad vodi otvoren rat sa nedirektorskim sindikatima (ISS i Nezavisnost) a sve u nameri da se razne vrste zloupotreba, na koje sindikati ukazuju, zataškaju.
Egzekutor je nađen u liku direktorskog sindikata, Sindikata rudara Srbije, koji svoje pravo lice pokazuje na samim zaposlenima koji su uz pretnje i ucene primorani da budu njihovi članovi.
Ohrabruje, što je pismo prvom predsedniku vlade Srbije, Aleksandru Vučiću, rezultiralo njegovom zainteresovanošću za RTB a prva stvar koja će biti preispitana su, dosadašnje aktivnosti i postignuti rezultati vezani za Topionicu. Taj račun treba da podnesu zajedno ministar Bačević i direktor Spaskovski, novopridošli član Srpske napredne stranke.
Nakon Bora, predsednik ISS Dragan Matić, sekretar Nebojša Savić i kolega Mileta Gujanićić, predsednik Nezavisnog sindikatas metalaca Železare Smederevo, razgovarali su sa odborom ISS Fabike kablova Zaječar. Predsednik Matić je odboru sindikata dao kratak pregled rada ISS u postkongresnom periodu istakavši dve prioritetne aktivnosti ISS, prvo, jačanje ISS i pridobijanje novog članstva i drugo, Reindustrijalizacija, nova Industrijska politika sa posebnim osvrtom na poziciju 179 preduzeća obuhvaćenih procesom Restrukturiranja. Odbor IS FKZ je informisao rukovodstvo ISS da će redovna Skupština i izbori biti održani krajem septembra meseca.
U Fabrici mernih transformatora razgovaralo se o trenutnoj poziciji zaposlenih, načinu i funkcionisanju sindikata, a u razgovorima je učestvovao i većinski vlasnik i direktor FMT. Posle burne rasprave i različitih gledišta po pitanju Kolektivnog ugovora dogovoreno je da će fabrički sindikat i direktor u narednom periodu potpisati Koletivni ugovor koji će sadržati postojeća prva i obaveze zaposlenih, tako i poslodavca.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"