Industrijski sindikat Srbije (ISS) i Ujedinjeni sindikati Srbije (USS) učesnici okruglog stola na temu: „Uticaj reforme javnog sektora na nezaposlenost“, u organizaciji Privredne komore Beograda, Udruženja poslodavaca „Poslodavac“ i medijsku podršku Dnevnog lista „Danas“.

SAMO VIŠAK VREDNOSTI DOVODI DO NOVOG ZAPOŠLJAVANJA

Beograd, 24.07.2013.

Privredna komora Beograda je organizovala još jedan okrugli sto, ovoga puta na temu „Uticaj reforme javnog sektora na nezaposlenost“ uz učešće više panelista i učesnika iz političkog i društvenog života, predstavnika socijalnih partnera i medija.

Diana Gligorijević, predsednica Udruženja poslodavaca „Poslodavac“, suorganizatora ovog okruglog stola, imala je uvodni referat o reformi javnog sektora izrazivši nezadovoljstvo odnosom države prema udruženju „Poslodavac“ i njenim članicama, uspešnim kompanijama i sumnju da će nove mere države doneti dobre rezultate u zapošljavanju. Izrazila je zabrinutost poslednjim pokazateljima da 51% mladih u Srbiji ne radi i da „cveta“ siva ekonomija.

Učešće u panelu su uzeli i Mahmud Bušatlija iz Nacionalnog saveta za privredni oporavak, Milenko Dželetović izvršni direktor Telekoma, Miodrag Salai iz Privredne banke Beograd, predsednik Saveta za banke i finansijske organizacije –NALED, Tamara Borovčanin iz USAID-a i Milomir Mandić koordinator projekta „Zaposlimo Srbiju“ iz Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Milenko Dželetović, kao predstavnik Telekoma, jednog od poslednjih velikih javnih preduzeća koje je do sada izbeglo privatizaciju, je izrazio strah da bi uskoro „poslednje porodično srebro moglo da bude proćerdano“ mada u tekućoj godini pokazuje odlične finansijske rezultate.

Većina panelista je govorilo o statističkim podacima u oblasti dosadašnjih stranih investicija, broju izgubljenih radnih mesta i nezaposlenosti a manje o konkretnim predlozima za efikasnu reformu javnog sektora. Neophodna je bolja koordinacija i reorganizacija javnih službi, javnih finansija, poreska reforma, penziona reforma, umanjenje nepotrebnih troškova i smanjenje administracije, stvaranje atraktivnog privrednog ambijenta i reindustrijalizacija velikih sistema a ne samo osnivanju malih i srednjih preduzeća. Izdvojio se stav da ovakva povremena okupljanja stručnjaka iz raznih oblasti ne mogu proizvesti promene već je neophodno formirati tim, Zavod kao nadvladino telo za rešavanje reforme i planiranje koje neće menjati svoje ciljeve svakom promenom vlasti.

Kacelarija za sadanju sa dijasporom i Srbima u regionu pripremila je Projekat“ Zaposlimo Srbiju“ u kome treba da učesvuju lokalne samouprave, socijalni partneri i država a cilj projekta je povećanje privrednih aktivnosti, otvaranje novih radnih mesta i unapređenje komunikacije lokalnih samouprava. Sve to deluje obećavajuće, naravno uz pomoć stranih investicija i srpske dijaspore.

Ključni komentar okruglog stola je bio da je u toku kriza kapitalizma i da samo višak vrednosti dovodi do zapošljavanja.

Učesnici okruglog stola su bili i Gordana Aleksić, predstavnik Industrijskog sindikata Srbije i Azir Hadžifejzović, Ujedinjeni sindikati Srbije, kao predstavnici sveta rada, izražavajući zabrinutost poslednjim zahtevima i insistiranjima za izmene Zakona o radu i Zakona o štrajku koji će dovesti do smanjenja prava zaposlenih.