ZAVRŠNA KONFERENCIJA: ''JAČANJE SOCIJALNOG DIJALOGA U JUGOISTOČNOJ EVROPI PUTEM CSR-OVIH PRAVNIH AKATA''

ZAJEDNIČKI PROJEKAT EMF-A I DGB

Istanbul, 24. – 25.04.2007.
Završna konferencija, održana u Istanbulu 24. i 25. aprila 2007. godine okupila je oko 65 predstavnika sindikata metalaca iz 14 evropskih zemalja, organizacije poslodavaca i predstavnike vlada. Ova konferencija je predstavljala završetak zajedničkog projekta EMF-a i DGB koji se fokusira na socijalnom dijalogu i radnim odnosima u Jugoistočnoj Evropi.

Pet seminara za predstavnike zaposlenih i sindikata uspešno je realizovano u zemljama obuhvaćenim projektom, o sindikalnim aktivnostima i kreiranju politike na evropskom nivou, socijalnom dijalogu i radnim odnosima u različitim evropskim zemljama, kao i o različitim načinima za rešavanje problema u multinacionalnim kompanijama.

Ovaj projekat je bio praćen ekspertizom koju je obavio Univerzitet Bochum, koja je omogućila bolje upoznavanje sa metalskom industrijom u regionu, posebno o strukturi i skorašnjim kretanjima kod FDI i budućim trendovima, kao i o radnim odnosima i uslovima rada u multinacionalnim kompanijama u Jugoistočnoj Evropi. ''Sindikati mogu i treba aktivno da utiču na industrijsku politiku u svojoj zemlji u cilju stalnog razvoja, privrednog rasta i većeg zapošljavanja'', istakao je generalni Sekretar EMF-a Peter Scherer.

Mnogi sindikati u Jugoistočnoj Evropi se i dalje suočavaju sa ozbiljnim teškoćama: ne postoje strukture socijalnog dijaloga, slabe organizacije poslodavaca i/ili čest je slučaj da poslodavci ne poštuju osnovna prava iz radnog odnosa, privatizacija i restruktuiranje, smanjenje članstva. Ovo je stvarnost sa kojom se svakog dana suočavaju mnogi sindikalci iz ovog regiona na svom poslu.

Ova pitanja su izuzetno važna i u zemlji domaćinu ove Konferencije, tj. Turskoj, gde se osnovna prava zaposlenih u pogledu slobode udruživanja i kolektivnog pregovaranja često krše iako su zagarantovana po turskom zakonu i Konvencijama MOR-a koje je Turska ratifikovala. Ova dramatična situacija često je prouzrokovana činjenicom da tursko radno zakonodavstvo nije u skladu sa glavnim međunarodno usaglašenim pravilima i običajima priznatim širom Evropske Unije, a Turska teži da postane njena članica.

Pitanje slobode udruživanja u Turskoj i dalje predstavlja glavni razlog za zabrinutost koju izražavaju i MOR i EU. Učesnici Konferencije su u potpunosti podržali zahteve predstavnika sindikata i zaposlenih da se tursko zakonodavstvo uskladi sa međunarodno priznatim konvencijama i evropskim standardima.

Ova Konferencija je ostavila jasnu poruku: EMF i njene članice nastavljaju da čine sve što je u njihovoj moći da se iskoriste mogućnosti otvorene proširenjem i da se isključe bilo kakve pretnje interesima zaposlenih. ''Moramo se uveriti da integracija zemalja koje pristupaju EU predstavlja uspeh, naročito u odnosu na društvene i ekonomske standarde'', izjavio je Peter Scherrer, generalni Sekretar EMF-a. ''Sindikati moraju da odigraju važnu ulogu kod utvrđivanja da li se pristupanje odvija na društveno prihvatljiv način. Posebno je važno da se ovog još jednom prisetimo s obzirom na predstojeći Kongres EMF-a u Junu, čiji će slogan biti: ''Izgradnja i razvijanje socijalne Evrope putem solidarnosti''. (Website EMF, 25.04.2007.)