ARHIVA VESTI
     
 
Srbijom kruži bauk Akcionog plana za okončanja restrukturiranja. Netransparentnost i tajnovitost rada državnih institucija je uvek rađala korupciju. Industrijski sindikat Srbije protiv ovakvog Akcionog plana.

BAUK RESTRUKTURIRANJA KRUŽI SRBIJOM




Beograd, 22.07.2013.g.
Višegodišnje zalaganje Industrijskog sindikata Srbije za otpočinjanje procesa reindustrijalizacije posustale srpske industrije završava se na neželjen, netransparentan i besperspektivan način. Donošenjem Uredbe o izmenama i dopunama uredbe o postupku i načinu restrukturiranja subjekata privatizacije, koji je potpisao premijer Ivica Dačić, omogućilo je sprovođenje Akcionog plana za okončanje restrukturiranja čiji je autor Mlađan Dinkić.
Godinama ISS je ukazivao da institucije i pojedinci koji su doprineli razgradnji privrednog sistema i industrijskih kapaciteta Srbije ne mogu odlučivati i sprovoditi procese obnavljanja i razvoja industrijskih kapaciteta Srbije. I ako je Akcionim planom obuhvaćeno 179 preduzeća u kojima radi skoro 54 000 radnika taj Akcioni plan, još od juna meseca kada je donešen, je tajnoviti i stavlja se na raspolaganje samo onima koji su po meri Mlađana Dinkića. Akcionim planom je predviđeno da bez posla ostane preko 10 000 radnika. Ova tajnovitost i velika zainteresovanost preduzeća da vide svoje pozicije stvorila je okvir za koruptivne špekulacije za one koji te informacije imaju. A kako nezvanično čujemo postoje pojedinci koji mogu uz pristojnu nadoknadu da omoguće prebacivanje preduzeća iz jedne u drugu grupu, onu koja obezbeđuje opstanak preduzeća i radnih mesta. ISS je do Akcionog plana došao preko skupštinskih poslanika koji Akcioni plan kao i ISS doživljavaju kao plan uništavanja najvećih srpskih preduzeća.
Akcioni plan predviđa izmenu pravnog okvira radi novih modela privatizacije koji bi podržali ostvarenje ovog Akcionog plana a u okviru budžeta Vlade Republike Srbije predviđen je tranzicioni fond iz koga će se isplaćivati sredstva za potrebe isplate socijalnih programa u visini od šest milijardi dinara. Paradoks je da visina ovih sredstava i moguća isplata socijalnih programa zavise od uspešnosti mogućih prodaja preduzeća obuhvaćenih ovim Akcionim planom. Potrebna finansijska sredstva za pokretanje stečajnih postupaka u 27 preduzeća iznosi 150 miliona dinara. Podsećamo da je Akcioni plan donešen bez ikakvog uključenja poslodavačkih organizacija, Privredne komore Srbije, sindikata, preduzeća obuhvaćena ovim Akcionim planom i stručne javnosti.
Umesto nove industrijske politike i programa restrukturiranja, koji predstavljaju preduslove za pravljanje spiskova preduzeća i njihove pozicije u procesu restrukturiranja, dobili smo netransparentan, šupalj i maglovit Akcioni plan koji treba progurati do 30.juna 2014.g. Pored preduzeća u retsrukturiranju Akcioni plan obuhvata i preduzeća koja su u kategoriji tendera, njih 19 sa blizu 17 000 radnika, aukcije 218 preduzeća sa 10 320 radnika, priprema za privatizaicju 82 preduzeća sa 5 306 radnika i preduzeća gde je privatizaicja raskinuta, njih 107 sa 3 328 zaposlenih. Kada dodamo i 54 000 radnika u retsrkturiranju dobijamo cifru bliz 90 000 radnika za koju bi se narodski moglo reći „Ko živ, ko mrtav“.
Na kraju, da bi smo izbegli moguće reketiranje i korupciju, Industrijski sindikat Srbije poziva zaintersovane poslodavce, radnike i sindikate da nam se obrate i dobiju, bez ikakve nadoknade, uvid svojih pozicija određenih Akcionim planom za okončanje restrukturiranja.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"